Apolitični

Promocija knjige Društvo hrvatskih umjetnika „Medulić“ (1908.–1919.) umjetnost i politika

Promocija knjige Društvo hrvatskih umjetnika „Medulić“ (1908.–1919.) umjetnost i politika

Galerija umjetnina u Splitu i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige Sandi Bulimbašić Društvo hrvatskih umjetnika „Medulić“ (1908.–1919.) umjetnost i politika

utorak, 7. ožujka 2017. u 12 sati
Galerija umjetnina
Ulica kralja Tomislava 15, Split

Knjigu će predstaviti
urednik i predsjednik DPUH-a dr. sc. Zvonko Maković,
recenzent dr. sc. Dragan Damjanović
i autorica dr. sc. Sandi Bulimbašić

Knjiga Društvo hrvatskih umjetnika “Medulić” (1908.–1919.): umjetnost i politika temelji se na autoričinoj doktorskoj disertaciji obranjenoj krajem 2014. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Društvo „Medulić“, predvođeno kiparom Ivanom Meštrovićem i slikarom Emanuelom Vidovićem, osnovano je krajem 1908. godine na Prvoj dalmatinskoj umjetničkoj izložbi u Splitu kao regionalno društvo umjetnika iz Dalmacije. Cilj Društva bila je prvenstveno zaštitaprofesionalnih interesa svojih članova koji su bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na umjetnike iz banske Hrvatske, te unaprjeđenje hrvatske umjetnosti i likovnog života u Hrvatskoj. Do danas je Društvo „Medulić“ bilo proučavano prije svega kroz ideološku odrednicu jugoslavenske ideje i tematsko-stilski doprinos članova hrvatskoj umjetnosti moderne, dok je prava uloga Društva ostala nepoznata. Monografija donosi cjelovitu znanstvenu obradu djelovanja Društva “Medulić” u kontinuitetu od osnivanja do gašenja (1908.–1919), minuciozno rekonstruirajući bogatu realiziranu i nerealiziranu izložbenu djelatnost Društva, te jedinstven doprinos Ivana Meštrovića oblikovanju nacionalnog izraza u umjetnosti. Umjetnička su zbivanja interpretirana u širem kontekstu turbulentnih političkih zbivanja u Hrvatskoj i regiji uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije. Nadalje, knjiga definira i valorizira progresivnu ulogu Društva u hrvatskoj povijesti umjetnosti, te po prvi put valorizira ulogu Društva “Medulić” izvan nacionalnih okvira, u srednjoeuropskoj umjetnosti početkom 20. stoljeća, što će u budućim pregledima umjetnosti Srednje Europe doprinijeti primjerenoj interpretaciji te važne dionice novovjekovne hrvatske umjetnosti.

Sandi Bulimbašić (Split, 1969.) diplomirala je povijest umjetnosti i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 2014. i doktorirala. Od 1999. zaposlena je u Konzervatorskom odjelu u Splitu; od 2009. u zvanju više stručne savjetnice. Kao konzervatorica radi na istraživanju i zaštiti arhitekture 19. i 20. stoljeća te izradi konzervatorskih studija. Područje njezina znanstvenog i stručnog interesa jesu teme iz moderne i suvremene umjetnosti, posebice povijest umjetničkih udruženja i izložaba, nacionalni izraz u umjetnosti i fotografija.

Knjiga je izdana uz potporu:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba
Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Grada Splita
Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti