Apolitični

Promjene na njemačkoj i austrijskoj političkoj i medijskoj sceni: ‘NE lockdownu!‘

Sve više regionalnih političara također mijenja stav prema tvrdim mjerama kao najboljoj obrani od COVID-19 zaraze.

Na njemačkoj i austrijskoj političkoj i medijskoj sceni dolazi do iznenađujuće promjene prevladavajućih stavova prema tvrdom lockdownu kao glavnom oružju kontrole pandemije. Austrijski kancelar Sebastian Kurz već je najavio otvaranje uz pretežito oslanjanje na masovna testiranja, ali nije jasno može li zahvaljujući testiranjima osigurati sigurnost nacije. Treba podsjetiti na slučaj Slovačke koja je testirala zamalo pa cijelu populaciju, pa je ipak suočena s trećim valom pandemije.

Prema pisanju Der Standarda, Austrija očigledno ide u popuštanje mjera iako je u nedjelju zabilježen novi rekord s 2123 novih infekcija.

Zanimljivo je kako i njemački mediji sve više zaoštravaju anti-lockdown retoriku, dok sve više regionalnih političara također mijenja stav prema tvrdim mjerama kao najboljoj obrani od COVID-19 zaraze. Bild je, primjerice, priredio analizu u kojoj je upozorio da se Njemačka zatvorila još u studenom 2020., a Švedska – koja jest zaoštrila mjere ali nije išla na puno zatvaranje – u drugom valu zapravo nije imala više smrtnih slučajeva nego Njemačka. Bild zbog toga postavlja pitanje: Što nam je lockdown stvarno donio?

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay