Apolitični

Proložac – malo mjesto s velikom dušom

Proložac. Jedna od najvećih općina Imotske krajine. I ne samo to, već po svojim prirodnim karakteristikama, navadama, zasigurno jedno od najljepših. Njegova najveća vrijednost svakako su ljudi. Od kršnih gorštaka iz Gornjeg Prološca, Ričica, Bušanja, pa sve do onog vrijednog ratara iz Šumeta, Luga, Podstanja.

A ljepote prirode… Izvorište rijeke Vrljike, Dva oka, čistoća vode koja hrani cijeli puk Imotske krajine. Pa onda Prološko blato, Krenica. Jedini otok u Imotskoj krajini je onaj Manastir u Prološkom blatu. Na njemu i okolo njega dični su ostaci naše povijesti, od Ilira do one o suprotstavljanju 300 godina dugoj Turskoj sili. Kameni stećci, gradine, kule, ranokršćanske crkve, samo su mali dio povijesnog vihora što je brazdio tim lijepim mjestom i njegovim okružjem. Simbol njegov je stari kameniti most u središtu samog Prološca. Kada bi znao govoriti, mogao bi ispričati romane o tome, tko je sve prošao preko njegovih leđa. Turci, Mlečani, Austrijanci, Francuzi, pola Europe.

Rekosmo, najveći potencijal Prološca su njegovi ljudi. Vrijedni, plemeniti, radišni, odani domoljubi, bogoljubi i čovjekoljubi. Za radišnost zahvalno im je prostrano Imotsko polje, loze, vinogradi, njive i vrtovi, a za domoljublje njihova ljubav prema Domovini kada je bilo najpotrebnije. Bogoljubi, zato što su uvijek i na svakom mjestu isticali svoju vjeru. Marijansko svetište u Zelenoj katedrali, tom jedinstvenom Božjem mjestu pod otvorenim nebom, pa stara zavjetna crkva na samom izvorištu rijeke Vrljike – Opačcu, stolna župna crkva svetoga Mihovila, crkve u Bušanjama, Gornjem Prološcu, na desetke kapelica na raskrižjima putova i ono najvažnije, skrušenost.

A čovjekoljubivost je bila i ostala velika vrlina Proložana. Gdje god da dođete, u koje god vrijeme banete, bit ćete primljeni svim srcem, počašćeni. Ako vam se posreći da vam Proložanin postane prijatelj, ostat će vam do kraja života.

A, koliko li samo kulturnih navada u tom mjestu, koliko li pozitivne energije za očuvanje baštinskog naslijeđa. Prološke žive jaslice, jedinstveni već petnaest godina za redom, događaj na sam blagdan Božića, jedinstveni spoj Boga i čovjeka, u također jedinstvenom prostoru presušene rijeke Suvaje. Kultura je ovdašnjem puku uvijek bila primjerena. Dramska družina jedna je od najboljih u Hrvatskoj, imaju jedinu mušku klapu u Imotskoj krajini, svoju Mladost stari nogometni klub, nekoliko prvaka Hrvatske u raznim sportovima.

A tek kakvi su gastronomski stručnjaci. Od ribljeg brujeta, do goveđeg umaka. Sve imaju. Šarane i štuke iz Prološkog blata, gaovicu i pastrvu iz rijeke Vrljike, ovce i goveda iz svojih brdskih vrleti. A da o lozi i vinu ne govorimo. Imaju prvu i najveću privatnu vinariju, nose titulu mjesta gdje je autohtona kujundžuša proglašena vrhunskim vinom. Hoćete li uživati u predivnoj prirodi i isto tako dobroj kuhinji prvog eko-sela u Imotskoj krajini, dođite u Gornji Proložac.

I što još reći o Prološcu? Možda samo napisati četiri riječi. Malo mjesto s velikom dušom.

Braco Ćosić