Apolitični

Proljetni sajam tradicije, obrta i autohtonih proizvoda u Splitu

Ovaj tjedan Splitu donosi još jedno sajamsko druženje. Radi se o Festivalu nematerijalne baštine HANDS – Heritage Artcraft Nature Domestic Split, koja će se u organizaciji agencije SPALATUM D.M.C. održati u Splitu 20. 04. – 24. 04. 2016. Dobro je ovo za Split jer se ovim putem promoviraju tradicijski obrti, domaći proizvodi, glazbe, običaji i folklor kao dijelovi nematerijalne kulturne baštine i njihova implementacija u turističku ponudu s naglaskom na isticanje lokalnih identiteta u doba globalizacije.
Manifestacija je sastavljena od sajamskog dijela na kojem će se predstaviti najbolji proizvođači autohtonih proizvoda, starih zanata, prezentatori rukotvorina i umijeća koji pripadaju našoj nematerijalnoj baštini te glazbeno-plesnog dijela kao što su koncerti tradicijskih glazbala, klapske pjesme i folklorni program.


Sajam tradicijskih obrta, rukotvorina i autohtonih proizvoda smjestit će se na splitskoj rivi od 8.00 do 21.00, a svi posjetitelji moći će besplatno sudjelovati i na radionicama izrade tradicijskih drvenih igračaka, pletenja, izrade suvenira i oblikovanja gline.
HANDS FESTIVAL tako jamči kvalitetne sadržaje svim domaćim i stranim posjetiteljima grada koji će u velikom broju narednog vikenda uživati u ljepoti baštine satkane u rukotvorinama te folklornim i klapskim programima na najatraktivnijim gradskim lokacijama.
U srijedu, 20. 04. 2016. u 12.00 sati otvara se manifestacija uz nastup dječjih klapa. U četvrtak, 21. 04. u 19.00 sati u istočnom dijelu Podruma Dioklecijanove palače, u prostoru carske blagovaonice održat će se etno koncert „Hrvatska tradicijska glazbala” u izvođenju etno glazbenika Olivera Rogošića, ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Program se nastavlja u petak, 22. 04., na središnjoj pozornici na Rivi gdje će se u 18.00 sati održati folklorni program. Subota, 23. 04., će biti rezervirana za jutarnje radionice na sajmu od 10.00 sati. Udruga ANST na svom štandu imat će besplatnu radionicu obrade gline, etno radionica igračaka Hrvatskog zagorja za najmlađe također od 10.00 sati, dok je za podne pripremljen klapski program na glavnoj bini. Nedjelja, od 10.00 h, će biti ispunjena besplatnim radionicama tradicijskih obrta na sajmu na Rivi, a vi svakako planirajte provesti barem dio svog vremena na Rivi kako bi si približili neka prošla vremena kada su običaji, tradicija i kulturna baština bili u životu svakodnevno prisutni.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: Spalatum DMC