Apolitični

Proljeće je – opskrbite se energijom

U paketu s lijepim proljetnim vremenom, dolazi još jedna, ne tako lijepa pojava koja ljepotu buđenja prirode svakako prati uz bok, a to je umor. Da biste tu proljetnu nedaću lakše prebrodili, i napokon počeli uživati u lijepom vremenu i toplim danima, potrebno je nešto pod hitno poduzeti.

Pojačan unos željeza, kalcija i omega-3 masnih kiselina ono je za čim vaš organizam sada žudi, a i inače su ženama ove hranjive tvari potrebne u većim količinama nego muškarcima. Niska razina željeza, koje redovito gubimo za vrijeme onih dana u mjesecu, može izazvati anemiju, a posljedica svega toga je, između ostalog, i kroničan umor. Preporučena dnevna doza željeza jest 14,8 mg, a osigurati ga možete kroz svakodnevnu redovitu i zdravu prehranu. Primjerice, za doručak birajte integralne žitarice, za užinu šačicu sjemenki bundeve, zatim, za ručak neka vaš obrok budu pileća prsa na žaru, a za večeru goveđi odrezak i kelj. Obnavljanje razine željeza u krvi zaista vam ne bi trebalo predstavljati nikakav problem, jer ove namirnice, osim što su zdrave i odlične kao izvor željeza, veoma su ukusne.
Kalcij, također, u cijeloj ovoj priči ima iznimno važnu ulogu. Naime, uzimanje veće količine kalcija, posebice u dvadesetim godinama života, kada vam se konačno oblikuju kosti, smanjuje rizik od osteoporoze u kasnijim godinama. Jutro započnite čašom ukusnog jogurta čime ćete osigurati kalcij svojim kostima. I komadić sira je dobrodošao. Jeste li ikada osjetili mrvice u ustima kada ste jeli tvrdi sir? Ako niste znali, upravo te mrvice koje su vas na prvi mah možda zbunile zapravo su kristalizirani kalcij.
Omega-3 masne kiseline predstavljaju još jedan dodatak prehrani kojeg žene obično ne uzimaju u preporučenim dozama, a neophodne su kao strukturna sastavnica moždanih stanica. Stoga, neka se riba barem dva puta tjedno nađe na vašem tanjuru.
Iako se potrebna količina ovih mikronutrijenata mjeri u miligramima, oni su od vitalne važnosti za potpuno zdravlje naše6g organizma, a kada nam je zdravlje na zadovoljavajućoj razini, svaku vremensku oscilaciju lakše podnosimo.