Apolitični

Projekt ‘Zona Imotski‘: veliki vjetropark opskrbit će strujom cijelu županiju!

Imotska krajina postaje mjesto izgradnje velikog energetskog projekta.

Tvrtka VSB Hrvatska, članica međunarodne VSB grupe, u okolici Imotskoga planira izgraditi “Zonu Imotski” – niz vjetroelektrana ukupne snage 329 megavata koji će godišnje proizvoditi 700 gigavatsati električne energije. Radi se o količini energije dostatnoj da napaja cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

Vjetroelektrane će se graditi na prostoru šest općina – Proložac, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Zagvozd i Runovići, a radi se o investiciji vrijednoj 3 milijarde kuna.

– Projekt “Zona Imotski” prvi je veliki projekt kojeg VSB razvija u Hrvatskoj. Imotska krajina je prostor koji je do sada jako puno dao našoj državi i često je nepravedno bio gospodarski zanemaren. Njegovi potencijali su ogromni, i mislimo da bi projekt izgradnje vjetroelektrana u tom kraju mogao biti poticaj za gospodarsko buđenje.

Primjera radi, trenutno je u Imotskom i njegovoj okolici nemoguće izgraditi ikakav veći proizvodni pogon zbog manjka kvalitetne elektroenergetske infrastrukture. To je jedan od problema koji se može riješiti provedbom ovog projekta – kaže Ante Renić, direktor VSB Hrvatska.

Na lokalnoj razini, projekt vjetroelektrana u Imotskoj krajini stanovništvu će donijeti više različitih pogodnosti. Kako je već spomenuto, prilikom gradnje obnovit će se i dograditi postojeća energetska mreža koja će omogućiti dolazak investitora i izgradnju većih tvorničkih pogona što je s postojećom infrastrukturom nemoguće.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay