Apolitični

Projekt „Otok Korčula pleše”

U okviru projekta „Otok Korčula pleše”, na glavnom gradskom trgu poznati profesionalni plesači izmamili su ovacije Korčulana, ali i poneke plesne korake.

„Ples sa zvijezdama” zasigurno je jedan od najpopularnijih TV show-ova kojeg je pratila publika svih starosnih skupina, pa je već sama najava projekta „Otok Korčula pleše” sa svima poznatim zvučnim imenima profesionalnih plesača značila pun „Spomenik” u srijedu navečer. Idejni tvorac projekta je Korčulanin Goran Oreb, koreograf i redovni profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Budući da su gotovo svi plesači njegovi studenti, odlučio ih je ugostiti na Korčuli. U suradnji s gradom Korčulom, Turističkim zajednicama općina Korčula, Smokvica i Vela Luka, HTP-om Korčula i Hotelima Aminess Lume iz Brne, osmislio je malu plesnu turneju koja je već sinoć, na prvoj večeri, oduševila publiku.

„Otok Korčula pleše”


Damir Horvatinčić i Petra Jeričević, Filip Debelec i Marijeta Rimay, Ištvan Varga i Gabriela Pilić, Tomislav Valdec i Patricia Herceg parovi su koji su sinoć ispred brojne publike predstavili pet standardnih i pet latinoameričkih plesova, odnosno engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep, sambu, rumbu, cha-cha-cha, atraktivni paso doble i jive uz dodatak salse i argentinskog tanga. Svi spomenuti plesači višestruki su pobjednici i finalisti državnih i međunarodnih prvenstava i natjecanja, što su i pokazali sinoćnjim nastupom. Ištvan Varga najpoznatiji je od njih ali i najdugovječniji među njima, plesom se bavi već više od 30 godina.

„Ukupno 28 puta sam bio državni prvak u standardnim i latinoameričkim plesovima, a trenutno se nalazim u top 10 plesača u svijetu. Plesao sam svugdje, od New Yorka do Tokija, ali moram naglasiti kako me je publika u Korčuli oduševila! Nama je pljesak najveća nagrada, a večer se pljeskalo!” – istaknuo je Ištvan.
Zaplesala Korčula


No, nije se samo pljeskalo. Nakon što su plesači otplesali sve plesove, podij je preuzela publika koja je uz Ištvanovu pomoć naučila osnovne korake pojedinih plesova. Uz vesele zvukove latinoameričke glazbe rasplesalo se i staro i mlado. Ono što je ovaj događaj učinilo posebno zanimljivim za Korčulane je i činjenica kako je jedna od plesačica „naše gore list”, točnije Žrnovka Petra Jeričević.

„Podrijetlom sam iz Žrnova, cijeli život baš svako ljeto dolazim na Korčulu i tu imam puno prijatelja. U ples sam se zaljubila u osnovnoj školi, plešem već 15 godina, a trenutni partner Damir Horvatinčić mi je i plesni i ljubavni partner”, – istaknula je kroz smijeh Petra te nastavila : „Ja i Damir plešemo skupa vrlo uspješno već četiri godine. Drago mi je istaknuti kako smo i ja i on bili pobjednici TV show-a „Ples sa zvijezdama”, Damir s glumicom Nerom Stipičević, a ja s glumcem Mislavom Čavajdom. Večeras mi je posebna radost plesati na „Spomeniku”, cijelo djetinjstvo i život taj trgić povezujem s moreškom, a sad sam dobila priliku nastupiti na njemu”.

Plesači će svoju turneju nastaviti večeras u hotelu „Marko Polo” u Korčuli, a do subote će posjetiti Smokvicu i Vela Luku. Budući da je projekt već sad i više nego uspješan, nadamo se reprizi dogodine, a u međuvremenu smo dobili i jednu ekskluzivnu vijest od Petre, šuška se o snimanju 9. sezone Plesa sa zvijezdama!