Apolitični

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak- iskorak u zajedničke resurse

Glavni cilj projekta “Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak” – HR-ZOO, vrijedna više od 196 milijuna kuna je iskorak od “mojih” do “zajedničkih” resursa, istaknuo je u ponedjeljak voditelj projekta i zamjenik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu – Srce Ivan Marić na uvodnoj konferenciji toga projekta.

Srce je nositelj i koordinator projekta “teška” više od 196 milijuna kuna, koji je s više od 167 milijuna kuna sufinanciran novcem Europske unije iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Šest je partnera na projektu – Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet), Institut Ruđera Boškovića (IRB) i četiri hrvatska sveučiišta – u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Riječ je o petogodišnjemu projektu koji je formalno počeo 1. srpnja 2017. a ugovor o njegovoj provedbi potpisan je 18. srpnja prošle godine.

Kako je objasnio Marić, tim projektom uspostavit će se računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture kako bi se akademskoj i istraživačkoj zajednici dugoročno osigurali napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav budućnosti.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić istaknuo je kako je riječ o jednom od ključnih projekata za budućnost Hrvatske, te da su takvi ICT projekti Industrija 4.0 i umjetna inteligencija ključni i za budućnost Europske unije.

Jer dodao je, svi smo svjesni kako su pred Europom kako se to politički korektno kaže “izazovi”, a zapravo je riječ o ogromnim problemima jer u tome, nažalost Europa “jako kaska” za Kinom i SAD-om, pa ako se, ustvrdio je Antičić, “hitno ne ‘skockamo’ – kako Hrvatska, tako i EU razina, našim gospodarstvima se ne piše dobro”.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Image by Bethany Drouin from Pixabay