Apolitični

Projekt „Erasmus +” u OŠ Sućidar!

Ovaj tjedan je osnovna škola Sućidar u Splitu domaćin jednom nacionalnom obrazovnom projektu koji se provodi u suradnji s nekoliko partnera zemalja iz Europske unije. Naime, baš danas kada Sućidar obilježava svog zaštitnika sv. Andriju, školu su posjetili partneri u projektu „Path of innovation through Europe” (Erasmus +). Stigli su gosti iz Poljske, Španjolske, Italije i Turske, ukupno 11 učitelja i 17 djece govori nam Dina Klarić psiholog škole i koordinatorica ovog obrazovnog projekta…
– Zapravo, radi se o projektu Europske unije „Erasmus +” i kao partneri u projektu „Putovi, inovacije kroz Europu”, ugostili smo u uzvratnom posjetu drage kolege i kolegice te učenike iz nekoliko europskih zemalja – Turske, Španjolske, Italije, Poljske, nažalost, kolege iz Engleske nisu s nama, ispričali su se na vrijeme i jako im je žao što nisu u ovo vrijeme bili u mogućnosti posjetiti našu zemlju, ali će svakako to drugom prilikom učiniti.
Očekuje nas u periodu od pet dana lijepo druženje, imamo različite projektne aktivnosti za nas, učitelje i za djecu, izmjenjujemo korisna životna i obrazovna iskustva te uvodimo inovativne programe u nastavu.
Tko su vam sve gosti u zajedničkom projektu?
– Učitelji i učenici, na što smo ponosni jer su učenici smješteni unutar naših obitelji, a za učitelje smo rezervirali hotel. To je takav princip da djeca iskustveno uče kulturu i običaje druge države.
Sada ste im na jedan način domaćini, jeste li bili kod njih u njihovim školskim sredinama?
– Da, da bili smo do sada na Tenerifima i u Turskoj.
Kakva su iskustva?
– To je nezaboravno, moram istaknuti, uistinu za dugo sjećanje, i nama i djeci. To putovanje i sami boravak, nova iskustva i upoznavanje s drugim stranim sredinama svakako je lijepo i ugodno.
U okviru ovih predstojećih pet dana što ćete gostima i partnerima pokazati?
– Da svakako, Split posebno, već sutra obilazimo naš grad, onda ćemo ih odvesti u Salonu, potom u Sinj, treći dan u Trogir i Kaštela, u četvrtom danu imat ćemo zajedničku večeru i druženje, a u petak smo ponovno u Splitu, Bačvice, palaču i druge ljepote našeg grada.

U koju zemlju dogodine odlazite?
– Sljedeće godine odlazimo i u Englesku i u Poljsku, kao i na Sardiniju.
Svakako vam želim razmjenu odličnih prijateljskih iskustava s vašim partnerima u projektu Erasmus +, a ravnatelju Vladi Dragunu zahvaljujemo što nam je omogućio da prisustvujemo zajedničkoj radionici u njegovoj školi.
– Hvala vam na lijepim željama.

Više u kategoriji: Obrazovanje
D. Šabić, mag. nov.