Apolitični

Projekt Adria Wealth u Dalmatinskoj zagori

Kako smo već ranije izvijestili, u organizaciji Agencije za razvoj Splitsko-dalmatinske županije – RERA SD, u sklopu programa ADRIA WEALHT INTERNACIONAL MOVIE CONVENTION, gradove Sinj i Vrliku posjetilo je četrdeset predstavnika turističkih djelatnika, agencija i novinara koji promoviraju projekt Adria Wealth.

Konvencija je potrajala od 28. do 30. rujna. Nakon službenog otvaranja i prezentacije projekta na Klisu, u Splitu je uslijedila promocija filma „The salt of heart”, redatelja Vladimira Kanića koji se snimao tijekom kolovoza i početkom rujna na području Dalmatinske zagore.

Projekt Adria Wealth

Cilj edukacijskih tura u sklopu Projekta Adria Wealth je detaljnije upoznavanje turističkih djelatnika s atraktivnim turističkim odredištima u Cetinskoj krajini, kao i čvršće povezivanje sa Splitom iz kojeg bi se turiste usmjeravalo na posjete Dalmatinskoj zagori. Ovom prilikom prezentirana je bogata kulturno-povijesna i prirodna baština gradova Sinja i Vrlike.


Dobrodošlicu u Sinj svim gostima zaželjela je Kristina Križanac, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sinja. Uslijedio je posjet svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske koje je 25. rujna upriličilo proslavu 300. obljetnice krunidbe Gospine slike. S prošlošću svetišta i značajem Čudotvorne Gospe Sinjske upoznao ih je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić. Zatim su posjetili Muzej Sinjske alke kroz koji ih je proveo Boris Filipović Grčić, ravnatelj muzeja. U obilasku grada goste su pratili alkari, alkarski momci i Sinjske mažoretkinje. Potom su posjetili utvrdu Kamičak gdje su članovi KUD-a Brnaze izveli nijemo kolo Dalmatinske zagore.

Nakon sinjskih, uslijedio je obilazak vrličkih znamenitosti – izvora rijeke Cetine, starohrvatske crkve sv. Spasa, izletišta Garjak i Česme gdje su gosti uživali u vrličkom kolu u izvedbi lokalnog KUD-a. Na obiteljskom gospodarstvu Panj, u završnom dijelu edukacijske ture prezentirana je gastronomska ponuda cetinskog kraja, ali i upriličen dodatni zabavni program. Pažnju su plijenili sinjsko kolo i splitski ples u izvedbi HKUD-a Peruća Hrvace, te tradicijski napjevi ojkavica i rera u izvedbi članova KUD VRILO – Obrovac Sinjski. Kao iznenađenje u zabavnom programu, na opće oduševljenje svih prisutnih, održana je Dječja alka Vučkovića. U nastavku, Domagoj Burica iz Dalmatia Explorer-a, prezentirao je mogućnosti organizacije aktivnog i avanturističkog sporta poput brdskog biciklizma, qvadova, kajakinga, jeep safarija, a Ante Grubišić Čabo iz Aerokluba Sinj mogućnosti organiziranja padobranskih skokova, tandem skokova, ali i panoramskih letova sa sportskog aerodroma u Sinju. Sve dodatne informacije pružali su djelatnici Turističke zajednice Sinj i Anđela Buljac iz Udruge turističkih vodiča grada Sinja „Osinium” te Nikola Uzun iz Športsko rekreacijskog centra „Česma” iz Vrlike.


Ovom prilikom zahvaljujemo se svim sudionicima ove značajne edukacijske ture za gradove Sinj i Vrliku. U nastavku edukacijskih tura u sklopu Projekta Adria Wealth, 30. rujna bit će predstavljeni općina Klis i grad Trilj sa svojim znamenitostima.