Apolitični

HNK Zagreb: tjedna zbivanja

Večeras u 19.30 pogledajte najpoznatiju i najizvođeniju dramu Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi” u režiji Vite Taufera! Drama o usponu i propasti ugledne bankarske obitelji u kojoj tijekom proslave obljetnice banke započinje nezadrživ splet događanja koji će mnoge članove obitelji zauvijek promijeniti. Ovim djelom se naš veliki pisac nemilosrdno razračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu. U glavnim su ulogama Ljubomir Kerekeš, Alma Prica i Milan Pleština, a ostale uloge tumače Olga Pakalović, Zijad Gračić, Bojan Navojec, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Marin Stević, Andrej Dojkić, Petra Svrtan, Josip Filipović, Krunoslav Šarić.


U utorak, 19., četvrtak 21. i subotu, 23. travnja na repertoaru je Puccinijeva opera „Manon Lescaut”, jedno od najljepših djela operne literature, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji francuskoga kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta. Opera pripovijeda tragičnu priču o čarobnoj Manon, koja završava kao žrtva niza muškaraca iz svojega života. Djelo je praizvedeno 1893. godine, a posljednji put u našemu je kazalištu premijerno postavljeno 1958. godine. Ansambl, zbor i orkestar HNK predvode solisti: Kristina Kolar/Rebeka Lokar kao Manon Lescaut, Ljubomir Puškarić/Siniša Hapač kao Lescaut, Renzo Zulian kao Chevalier des Grieux, Ozren Bilušić/Ivica Trubić kao Geronte, Ivo Gamulin/Božimir Lovrić kao Edmondo, Alen Ruško/Antonio Brajković kao Gostioničar, Tena Lebarić Rašković/Anastasija Dikmikj kao Pjevačica i Andrija Palada kao Frizer.

U srijedu, 20. i petak, 22. travnja na repertoaru je Händelova opera „Agrippina”, opera seria u tri čina, nastala kao zajednički projekt Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, postavljena na našoj sceni, pod ravnanjem Tomislava Fačinija i režiji Dore Ruždjak Podolski. Moderni kritičari Agrippinu smatraju prvim Händelovim remek-djelom, punim svježine i glazbene invencije, što je čini jednom od njegovih najpopularnijih opera. Za razliku od kasnijih, ona se temelji na talijanskoj tradiciji, što ju čini atipičnom i jedinstvenom. U naslovnim ulogama nastupaju: Klaudije (Claudio) Toni Nežić/Luka Ortar, Agrippina – Aleksandra Bilanović/Viktorija Đurđek, Neron (Nerone) – Natalija Kralj, Popeja(Poppea) – Anabela Barić, Oton (Ottone) – Franko Klisović, Palant (Pallante) – David Šeb/Marin Čargo, Narcis (Narciso)- Anja Žabkar/Silvija Pleše, Lesbo – Florian Tavić.
Unutar programa kojim se diljem svijeta obilježava 400. godišnjica od smrti Williama Shakespearea, u nedjelju, 24. travnja u 20 sati, u suradnji s British Councilom, organiziramo projekciju filma „Kako vam se sviđa/As You Like It”! Film je snimka izuzetno uspješnog uprizorenja istoimene dramske predstave londonskoga Nacionalnog kazališta u režiji britanske redateljice Polly Findlay, koja je ovu slavnu Shakespeareovu ljubavnu komediju zabune postavila krajem 2015. godine.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb