Apolitični

Prof. Neno Munitić, gitarski virtuoz niže uspjehe

Prije nego upoznate ovog izuzetno uspješnog glazbenika iz gusarskog grada kojeg smo ugostili u našem medijsko-poslovnom centru u Gundulićevoj 36, donosimo impozantne informacije o vrijednosti njegovog umjetničkog rada.

Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje profesor Munitić završio je u Glazbenoj školi „Josip Hatze” u Splitu u klasi prof. Marija Peručića. Nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – područni odjel u Splitu u klasi prof. Ante Čaglja. Na četvrtoj godini studija prelazi na Visoku školu za glazbenu umjetnost „Ino Mirković” u Lovranu gdje stječe diplomu sa zvanjem profesora klasične gitare, a potom i titulu magistra u klasi prof. Gorana Listeše.

Cijelo vrijeme nakon studija stručno se usavršava na mnogobrojnim seminarima vodećih svjetskih gitarista kao što su: Carlo Marchione, Zoran Dukić, Denis Azabagić, Aniello Desiderio itd.
Osvaja prvu apsolutnu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju Citta di Casarza Ligure 2002. u Italiji te 2. nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju u Varenni, Italija. Tijekom posljednjih dvadesetak godina nastupa kao solist na mnogobrojnim koncertima širom domovine i inozemstva (Njemačka, Švicarska, Italija, Francuska, Mađarska, Španjolska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Češka), te kao član međunarodnog Tria „Nata Bene” s ruskim glazbenicima Vladimirom (harmonika) i Nataliom (domra) Balyk.
Također surađuje s violinistima: Inom Mirkovićem (Hrvatska), Orestom Shourgotom (Ukrajina) i Jovanom Kolundžijom (Srbija), flautisticom Sook In Lee (Južna Koreja), Natali Youlzari (Francuska), Anom Kralj, Marijom Bašić te violistom Vlahom Prohaskom (Hrvatska).
U proteklih 20 godina predavao je na glazbenim školama u Splitu, Omišu, Makarskoj, Sinju, Puli, Opatiji, Širokom Brijegu (BiH), Čerinu (BiH), Ajdovščini (Slovenija). U periodu 2000. – 2005. god. radio je kao asistent kod profesora Carla Marchionea, a zatim kao predavač i viši predavač na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković” u Lovranu.
Danas radi kao privremeni ravnatelj OGŠ „Lovro pl Matačić” i učitelj klasične gitare u Omišu te kao vanjski suradnik pri SGŠ Makarska (nastavnik gitare) te u KUD-u Dalmacija Dugi Rat (voditelj mandolinskog i tamburaškog orkestra.
Organizator je i ravnatelj jednog od najvećih gitarističkih festivala u Europi „Omiš guitar fest”.
Evo ugodne priče s umjetnikom kojeg „potražuju” na sve strane svijeta. Pa upoznajmo virtuoza na gitari, Nenu Munitića….

Budući da je Neno posebno radostan i ponosan na glazbeno-umjetnički projekt „Omiš guitar fest” koji je promovirao ne samo glazbenike i područje Omiša i Dalmacije, već cijelu Hrvatsku, donosimo i zanimljivi video spot nedavno održanog festivala međunarodnog značaja…

Dodajmo kako prof. Munitić za sljedeću godinu najavljuje još opsežnije glazbeno druženje u Omišu koje će trajati čak pet dana i uključiti mnoge svjetski poznate glazbene goste.

Više na: www.glazbenizvuci.com
D. Šabić, mag. nov.