Apolitični

Prof. Jure Stanić ravna festivalom klapa

Od početka kolovoza Festival dalmatinskih klapa u Omišu ima novog ravnatelja. Tu časnu i umjetničku dužnost u narednom periodu obavljat će prof. Mijo Stanić, dugogodišnji član omiške klape Puntari. On je na tom mjestu naslijedio Dražana Mladina koji je 17 godina vodio omiški festival klapa. Stanić preuzima vođenje središnje klapske smotre u godini kada će se obilježiti jubilarnih pedeset ljeta festivala. A kako je krenuo sa svojim najbližim suradnicima u pripremu za predstojeći jubilarni festival, prof. Stanić se obratio javnosti u svezi s njegovim imenovanjem.

Poštovani klapski prijatelji,

srdačno vas pozdravljam kao novoizabrani ravnatelj FDK Omiš i zahvaljujem na brojnim čestitkama i riječima potpore koje su mi upućene. Biti na čelu ove ustanove, biti nasljednikom svih onih imena koja su utrla put klapskom fenomenu kojem danas svjedočimo velika je čast i odgovornost. Omiški Festival u pola stoljeća svog djelovanja stvorio je i izgradio pokret koji je odavno prešao granice Dalmacije, a klapska pjesma kao iznimno blago hrvatske baštine priznata je i na međunarodnoj razini.
Nekada su klape pjevale po konobama, kalama, pod ponistrom, danas pjevaju na stadionima, koncertima, televiziji… Ipak, nijekati činjenicu da je Omiš prvi stao na branik baštine i da je zaslužan za očuvanje i razvoj klapske pjesme, značilo bi zanijekati imena kao što su Frane Franković, Rino Franceschi, Ljubo Stipišić Delmata, Krešimir Magdić, Duško Tambača i mnogi drugi entuzijasti koji su s ljubavlju gradili ono što danas imamo.
Klapa je krug, a središte mu je u Omišu. U ovom divnom citatu Jakše Fiamenga sve je sažeto. Danas smo svjedoci velike popularnosti klapa koja nužno ne donosi i kvalitetu. Komercijalizacija klapske pjesme u prvi plan umjesto umjetnosti stavila je novac. U takvim se novim okolnostima Festival kao njegovatelj baštine nije dobro snašao i izgubio je dio svog starog sjaja. Svoju misiju vidim upravo u tome da zajedno s vama, istinskim (čit. iskonskim) klapskim zaljubljenicima, vratim vaš i naš Festival na put stare slave.
S poštovanjem, vaš ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić

 

Ovako stoji i kratkom priopćenju za medije novog ravnatelja omiškog festivala, kojemu želimo sjajne umjetničke i klapske trenutke u vrućoj, ali zahtjevnoj fotelji prvog čovjeka direkcije festivala u središtu Omiša.

Više u kategoriji: Glazba;, Život

Foto: fdk.hr
D. Šabić, mag. nov.