Apolitični

Prof. Branko Šegović u 92. vitalan, raspoložen i umjetnički aktivan…

Splićanin Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog, pedagog, športaš i poliglot obilježava značajan jubilej – čak 80 godina života provedenih s plesom. Toliko je godina prošlo otkad je učinio prve plesne korake i shvatio da je ples njegova ljubav. Važno je napomenuti da je, između ostalog, dobitnik i nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije. G. Šegović dugogodišnji je suradnik KUD-a „Dalmacija“ Dugi Rat koji uskoro obilježava pola stoljeća postojanja i uspješnog rada, gdje je utkao nemjerljiv doprinos u očuvanju kulturne baštine kroz istraživanja tradicionalnih plesova iz krajeva diljem Lijepe Naše te njihovog postavljanja i predstavljanja javnosti. Uistinu nema KUD-a u Dalmaciji pa i u Hrvatskoj kojemu barba Branko nije pomogao stručnim savjetom, sudjelovao u pripremi koreografije kroz plesove, priredbe i druge umjetničke prikaze.
Drago nam je što je g. Šegović s 92 godine još uvijek vitalan, pričljiv, zanimljiv i pjesnički raspoložen, dobrog zdravlja te vrlo susretljiv na zamolbu za razgovor. Susreli smo ga nedavno na jednoj zanimljivoj promociji i prezentaciji etno, kulturne i folklorne baštine u cetinskom kraju i evo što nam je u razgovoru kazao…

Dodajmo još kako je Branko Šegović proputovao gotovo cijeli svijet, odgojio i podučio mnoštvo mladih, proučavao kulturu i tradiciju plesa, a brojne plesove i koreografije postavio na sve kontinente.
Zahvaljujemo mu što je pripremio, osmislio i napravio različite koreografije i tako ih učinio dijelom bogate povijesti plesa.

D. Šabić