Apolitični

Producent Vjekoslav Katušin u Slavoniji sa slavnim Ericom Robertsom

Vjekoslav Katušin, producent hrvatskog podrijetla, rođen u njemačkom Mainzu, ovih je dana u ravnoj Slavoniji snimao film s holivudskom zvijezdom Ericom Robertsom. Na telefonsku zamolbu da s njim priredimo intervju, gospodin Katušin rado je pristao.
1. Gospodine Katušin, s obzirom na vaše producentsko iskustvo i dobra filmska poznanstva, recite nam od koje je vrijednosti za našu Hrvatsku dolazak stranih filmskih zvijezda u zemlju u kojoj se još uvijek razvija filmska industrija?
– Hrvatska ima mnogo divnih lokacija. Ne postoji taj film koji se ne može kod nas snimiti. Film Someone Dies Tonight je prvi međunarodni triler koji se snima u Hrvatskoj. Siguran sam da će nakon ovog projekta i snimanja započeti mnoga snimanja u Hrvatskoj. Žalosno je kako producenti koji se dugo bave ovim poslom nisu još snimali ovakav tip filma kod nas.
2. Možete li nam u nekoliko rečenica iskazati vaš producentski rad, ostvarenja koja vam postaju osobna iskaznica u svijetu filma, glume i produkcije?
– Bilo je dosta teško organizirati snimanje ovakvog projekta, ali evo, za sada sam vrlo zadovoljan odrađenim. Imam super ekipu na setu. Redatelj Toni Agliata i moj kamerman Thomas Krustulović odradili su odličan posao. A i ostali od ekipe, asistent kamermana, šminka, glumci pa sve do tonaca, vrlo je profesionalna. Film može biti dobar ako je ekipa dobra i uigrana, a to je u ovom slučaju.
3. Vratimo se kratko Slavoniji. Kako je bilo na snimanju s Ericom kojeg također prepoznajemo kao brata planetarno poznate oskarovke Julije Roberts, i je li bilo teško pronaći lokacije i statiste u filmu Someone Dies Tonight?
– Eric Roberts je jedini glumac na svijetu koji je više od 400 filmova snimio u svom životu. Vrlo je jednostavan čovjek. Od početka Ericovog dolaska ekipa na setu jako se plašila da nešto ne pogriješi jer svakako je prisutna trema kad radite glumcem holivudskog statusa. Eric i ja nastavit ćemo suradnju i na budućem projektu. Što se tiče lokacije snimanja filma, presretan sam. Villa Ivanić u Josipovcu i lovački dom Dumančić u Čemincu su bile predivne lokacije za snimanje filma.
4. Na snimanju vam je kratko vrijeme pravio društvo i poznati splitski organizator, producent i poslovni čovjek Mateo Brekalo. Je li to znači da vas uskoro gledamo u Splitu i Dalmaciji s nekim filmskim ili drugim projektom?
– Mateo me posjetio kratko na snimanju. Pokazao sam mu malo kako izgleda filmski set i atmosfera. Oduševljen je mojim radom i iskazao je želju da surađujemo u budućnosti. Siguran sam da će se Mateo uključiti u rad u ovom projektu, a i u budućim projektima koje pripremam. Mateo ima dosta potencijala za rad u filmskoj industriji. Na kraju svog posjeta pozvao me da dođem u Dalmaciju, što me jako veseli.
5. Kako gledate na stvaranje filmova ili pak serija, možda sapunica u Hrvatskoj, jesu li to kvalitetni umjetnički uradci ili imate svoj stav što i kako treba raditi da bih nas filmska javnost prepoznala po kvaliteti i vrijednosti?
– Ja naše sapunice i filmove ne gledam jer za mene to nisu serije niti filmovi od kvalitete. Snimao sam s gosp. Aleksandrom Črčekom prvu međunarodnu kriminalističku seriju koja se trenutno nalazi u post-produkciji u Berlinu, u najvećoj filmskoj akademiji. Pokazali smo nekolicini producenata verzije montaže koja se radi i svi su oduševljeni. A što se tiče filma kod nas u Hrvatskoj. Tematika Domovinskog rata je samo prisutna. Zašto? U Srbiji se snimaju različiti žanrovi: horor, triler, komedija, fantastika…
6. Ide ljeto, vrućine i nekako Dalmacija postaje središte Hrvatske. Koji su vam planovi, radite li u tom dijelu Lijepe Naše i što od vas u producentskom smislu možemo očekivati u skorijoj budućnosti?
– Nekoliko ćemo scena u drugom dijelu snimanja snimiti i u Dalmaciji. Imam dosta scenarija na stolu koji čekaju završnu fazu i početak snimanja. Sljedeća dva moja projekta su jedan western i još jedan triler i naravno, snimat će se u Hrvatskoj.

Gospine Katušin, najljepše vam se zahvaljujem na razgovoru te vam u ime čitatelja želim kvalitetne producentske sadržaje koji će na najljepši način promovirati Hrvatsku po Europi i cijelom svijetu. Zahvaljujem!

– Zahvaljujem Vama i vašim čitateljima i gledateljima.

Više u kategoriji: Kultura; Život
Foto: Damir Korov
D. Šabić, mag. nov.