Apolitični

Prodrmat će Zagreb: Stižu dugogodišnji član The Bad Seedsa, enfant terrible novozelandske scene i Kultur Shock

Močvara nastavlja davati platformu bendovima čiji je zvuk, poetiku i živote zauvijek obilježio rat u Ukrajini. Ploho i ШТАДТ/Stadt i u ranijem radu pokazivali su smisao za tragediju i besmisao, ali nedavni događaji svemu su dali neizbježan ton urgentnosti. Slično našim bendovima koji su za vrijeme rata morali izraziti “nešto i sad” da bi se orijentirali u grozomornim okolnostima.

Sve o ovom koncertu najavljenom za 6. travnja pročitajte OVDJE.

Kultur Shock vraćaju se u Močvaru nakon punih osam godina – i to u utorak, 11. travnja. Osnovao ih je Srđan Jevđević, odnosno Gino Banana, nakon što je iz ratom pogođene Bosne i Hercegovine otišao u Seattle. No mogao je Gino otići iz Bosne, ali Bosna nije mogla otići iz njega pa je prije 26 godina osnovao grupu koja u svojem izričaju ima i elemenata sevdaha. Naravno da uz Kultur Shock nećete tugovati kao uz stare sevdalije, Gino je ipak pravi panker i Kultur Shock prije svega donosi nevjerojatnu količinu distorzirane energije, ali sevdah i romska glazba neizostavan su dio njihove glazbe.

Australska grupa The Necks svojedobno je često gostovala u Zagrebu i u pravilu rasprodavala koncerte, a u Močvaru 13. travnja dolazi njihov udaraljkaš Tony Buck s novim projektom na kojem surađuje s talijanskim glazbenikom Giannijem Gebbijom. Sve ono što krasi The Necks, avangardni jazz u kombinaciji s eksperimentalnom, minimalističkom glazbom, ali i krautrockom, važi i za solo rad Tonyja Bucka. Iako je on s The Necksima objavio ogroman broj izdanja, i dalje ima snage i energije za rad na drugim projektima.

Cijeli članak i više o ostalim izvođačima možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay