Apolitični

Prodajom Netflixovih dionica američki hedge fond izgubio 400 milijuna dolara

Tržišna vrijednost streaming kompanije pala je u nekoliko dana za 50 milijardi dolara

Menadžer američkog hedge fonda Pershing Square Capital Management, milijarder Bill Ackman, u siječnju je uložio 1,1 milijardu dolara u dionice Netlixa, unatoč lošim prognozama o razini pretplate u tom američkom pružatelju streaming usluga. Tada je ocijenio da je to “privlačna prilika”, ali poslovni rezultati u prvom tromjesečju i vijest da je kompaniju napustilo više od 200.000 pretplatnika, a veliki odljev se nastavlja, doveli su do strmoglavog pada dionice.

Proteklih dana potonula je oko 35 posto i izbrisalo se oko 50 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije. Ackman se sada odlučio za potpuni zaokret: prodao je udjel u Netflixu, uz procijenjeni gubitak za fond od oko 400 milijuna dolara. U pismu investitorima priznaje da će gubici smanjili povrat za četiri postotna boda.

Netflix se trenutačno suočava s jakom konkurencijom u biznisu streaminga, a nagli pad broja pretplatnika pripisuje se i brojnim razlozima, uključujući završetak razdbolja pandemije, rast cijene usluga i napuštanje ruskog tržišta.

Istodobno, očekuje se da će još oko dva milijuna ljudi vjerojatno otkazati uslugu u iduća tri mjeseca.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay