Apolitični

Prodaja starih snimaka svjetskih rock-zvijezda donosi goleme zarade

Treba baciti pogled u prošlost i shvatiti da su neki od najvažnijih rock-glazbenika radili svega nekoliko godina i u tom razdoblju isporučili tone pjesama i albuma kakve danas sakupljamo desetljećima.

Dapače, prodaju oni te materijale i po nekoliko puta ako treba, dio po dio, što je jasno primjetno i u slučajevima The Doorsa i Jimija Hendrixa.

Hendrixov album “Band of Gypsys” s koncertnim snimkama iz New Yorka za doček nove 1970. godine godinama je malo po malo proširivan i prodavan s tim blago doziranim dodacima, da bi tek lani izašlo kompletno izdanje “Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts”.

Za svakogodišnja nova izdanja starih materijala iz arhiva Davida Bowieja koja se pojavljuju u box setovima sabranih dijela zadužen je tadašnji Bowiejev koproducent i prijatelj Tony Visconti.

Lani se pojavila možda najbolja zbirka “Conversation Piece”, posvećena prijelomnom albumu “David Bowie” (“Space Oddity”) iz 1969. Primjećujete, radilo se o pedesetoj godišnjici

Nisu objavljene slučajno, već kao pritisak europskog zakona o copyrightu, koji predviđa da se snimke koje se ne objave u pedeset godina od nastanka postaju javno vlasništvo.

Upravo stoga za iduću godinu planiran je podjednako opsežan box set posvećen razdoblju 1970. – 1971., do albuma “Hunky Dory”, a kao predigra pojavio se album “Metrobolist”, novi tonski remiks klasičnog albuma “The Man Who Sold the World” iz 1970. I upravo iz istog razloga, za veljaču 2021. najavljena je trostruka CD zbirka Boba Dylana “1970”, sa snimkama iz te godine, među kojima se kao glavna atrakcija pojavljuju sessioni koje je Dylan imao s Georgeom Harrisonom nakon raspada Beatlesa.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay