Apolitični

Probni let prije puta oko Mjeseca: Maezawa odletio na ISS

Japanski milijarder koji je već uplatio put oko Mjeseca na SpaceX-ovom Starshipu, sada je, za zagrijavanje, ruskim Soyuzom otišao na 12-dnevni izlet na Međunarodnu svemirsku postaju

Misija Sojuz MS-20, lansirana rano jutros iz svemirske baze Baikonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji ponijela je troje astronauta, među kojima je dvoje civila. Najistaknutiji svemirski putnik koji će ovom raketom stići na ISS je japanski milijarder Yusaku Maezawa, poznat javnosti po tome što je prije koju godinu postao prvi klijent SpaceX-a, i uplatio put njihovim Starshipom oko Mjeseca. Na ovo putovanje sa sobom će povesti odabranu skupinu umjetnika i općenito osoba za koje smatra da mogu prenijeti to iskustvo svima na Zemlji.

Povratak svemirskog turizma na ISS

Kao zagrijavanje za ovu svemirsku avanturu, koja bi se trebala dogoditi kroz dvije godine, Maezawa je sada kao svemirski turist otišao na 12-dnevni izlet na ISS. Time je postao prvi svemirski turist koji se tamo uputio nakon više od 10 godina, ako ne računamo nedavni posjet ruske filmske ekipe.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr