Apolitični

Priroda je totalno izbezumljena: biljke cvjetaju 30 dana ranije nego bi trebale

Znanstvenici ovo zovu ‘ekološkom neusklađenosti‘ i kažu da je situacija alarmantna

Znanstvenici u Velikoj Britaniji procijenili su da su rastuće temperature uzrokovale cvjetanje nekih biljaka gotovo mjesec dana ranije, što predstavlja opasnost od oštećenja od mraza i poremećenih ciklusa hranjenja životinja. Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Cambridge promatrala je više od 400.000 snimaka cvjetanja 406 vrsta drveća, grmova, biljaka i biljaka penjačica diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Otkrili su da je prosječni datum prvog cvjetanja između 1987. i 2019. 30 dana raniji od prosječnog datuma od 1753. do 1986. godine.

Obrasci cvjetanja čuvani su u bazi podataka pod nazivom “Kalendar prirode”, koja sadrži zapažanja znanstvenika, prirodoslovaca te amaterskih i profesionalnih vrtlara unatrag više od 200 godina. Rezultati su “uistinu alarmantni” zbog ekoloških prijetnji koje predstavlja rano cvjetanje, rekao je profesor Ulf Büntgen, koji je vodio istraživanje.

Kasni mraz može ubiti ili oštetiti biljku koja prerano cvjeta. Međutim, istraživači su rekli da je ovo najveća prijetnja divljim životinjama poput ptica i insekata čije su razvojne faze sinkronizirane s obrascima cvjetanja biljaka na koje se oslanjaju za preživljavanje. Ako ti ciklusi više nisu adekvatno povezani, popratni rezultat se naziva “ekološka neusklađenost”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay