Apolitični

Pripremite se za proljetno čišćenje!

Kako su dani zatoplili, bliži nam se vrijeme za već tradicionalno proljetno čišćenje doma. Prozori, zidovi, podovi, kupaonica i zavjese opet moraju izgledati besprijekorno. No, u odnosu na dosadašnje godine, vrijeme je da date šansu prirodnim sastojcima, poput limuna, sode bikarbone, octa i soli od kojih ćete sami pripremiti sredstva za čišćenje vašeg kućanstva. Osim što je to mnogo zdraviji izbor, dosta ćete novca i ušparati.

 

Za kristalno čiste prozore, dovoljni će vam biti ocat i voda. U plastičnu bocu s raspršivačem stavite osam decilitara alkoholnog octa kojeg ćete razrijediti s tri decilitra vode te nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa po vašem izboru. Mješavinu je prije upotrebe potrebno dobro protresti da se svi sastojci dobro pomiješaju te potom možete pošpricati stakla. Ostavite par sekundi da odstoji, a potom ih prebrišite krpom. Osim što će se prozori sjajiti, prostorom će se širiti prekrasan miris citrusa.

Budući da je zima bila izrazito duga i hladna, morali ste pojačano grijati prostor što je itekako ostavilo traga na vašim omiljenim zavjesama koje su požutjele. No, ne brinite jer im staru bjelinu možete vratiti uz pomoć morske soli. Dakle, prije nego zavjese operete, namočite ih u mlaku vodu u koju ste dodali dvije šake soli. Ostavite da tako odstoje oko pola sata te ih operite na uobičajen način. Rezultat će vas uistinu zadiviti, jer će opet izgledati kao nove.

Također, već tradicionalno tijekom svakog proljetnog čišćenja naše su bake i majke čistile i odmrzavale hladnjake, odnosno ledenice, jer u svakom hladnjaku se s vremenom nakupe razne mrlje od hrane, koje itekako uzrokuju neugodne mirise. Kod čišćenja hladnjaka, prvo ga je potrebno isprazniti te ugrubo očistiti, a potom ga dobro izglancati limunovim sokom. On će ukloniti sve neugodne mirise, a hladnjak će postati izrazito čist i svjež.

 

Mrlje od kamenca i ostataka sapuna u vašoj kupaonici vrlo ćete efikasno riješiti uz pomoć sode bikarbone, vinskog praška i limunovog soka. Od navedenih sastojaka napravite pastu te ju premažite preko mrlja na kadi i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga još jednom oribajte kadu i umivaonik te potom sve isperite vodom.

Ako u kući imate kromirane slavine kojima želite vratiti davno izgubljeni sjaj, možete to vrlo efikasno učiniti uz pomoć bademovog ulja. Dovoljno vam je par kapi namočiti na vatu i glancati dok kristalno jasno ne vidite u njima svoj odraz.

L. Rađa