Apolitični

Pripremite se na vrijeme: Ovi će poslovi dominirati metaverzumom

Od planera metaverzuma do menadžera za sigurnost, ovo su samo neke od perspektivnih karijera koje će dominirati u tridesetim godinama 21. stoljeća

Znanstvenik za istraživanje metaverzuma

Znanstvenik za istraživanje AR-a i VR-a već su tražene pozicije u velikim tehnološkim korporacijama i na vrhunskim sveučilištima. Dok se metaverzum polako pretvara u ‘novu stvarnost’, za to će nam trebati puno više radne, odnosno znanstvene snage.

Ako se zaposlite na ovom mjestu, radit ćete puno više od stvaranja manjih digitalnih modela. Zamislite sredine u koje će kompanije dovoditi partnere i kupce – samo na puno, puno većoj skali. Vaš će zadatak biti razvoj ‘teorije svega’, odnosno zakona interakcije u virtualnom svemiru – definirat ćete što je dodirljivo, a što nije te načine na koje sve to radi (zamislite Ready Player One, samo bez ikakvog traga zabave). Ova arhitektura bit će temelj na kojem će se graditi sve ostalo: igre, reklame, kontrola kvalitete, zdravstvo i tako dalje.

Planer za metaverzum

Ideje su jeftine, a izvođenje je skupo, kažu iz The Next Weba. Nakon što uspostavimo funkcionalan metaverzum većini će kompanija odjednom postati važna mogućnost planiranja i implementacije funkcionalnosti u potpuno virtualan svijet. Također će biti važno izabrati stvari koje će se raditi unutar tog brzoširećeg svijeta.

Developer ekosustava

Metaverzum neće nastati sam od sebe niti silom volje Marka Zuckerberga – netko će to sve morati izgraditi. Netko će morati dizajnirati senzore, računalne procesore, grafičke procesore, KYC procesore, proizvodnju energije, zakone, regulacije… svijet je složena stvar, a njegova sveobuhvatna digitalizacija bit će nezavidan zadatak.

Menadžer za sigurnost u metaverzumu

Internet, koliko god da je koristan, i dalje predstavlja vrlo nesigurno mjesto – svi koji tvrde da će metaverzum biti išta drugačiji jako su se prevarili. Naravno, mjesto će imati šanse postati sigurno i inkluzivno, no to se neće dogoditi samo od sebe.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay