Apolitični

Primorski dolac – povijest i sadašnjost dalmatinskog zaleđa!

vlakovi.com

Područje općine Primorski Dolac pripada zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije. Jedino administrativno naselje je ustvari i općinsko središte koje se razvilo uz županijsku cestu ŽC 6111 Primorski Dolac – Ž 6091.
Postojeće stanje sustava naselja na području općine Primorski Dolac određeno je dosadašnjim razvojem i procesima okupljanja stanovništva na više manjih zaselaka okupljenih uz prostor polja – dolca. Najvažniji čimbenik u razvoju naselja je do kraja II svjetskog rata bila poljoprivreda te je naseljavanje slijedilo logiku plodnih polja. Tako je naslijeđen sustav kojeg karakteriziraju mala i raspršena naselja.
Prostor općine Primorski Dolac pripada rubnom i graničnom području Splitsko-dalmatinske županije na njenim zapadnim granicama..
Ovi krajevi bili su naseljeni još u prapovijesno vrijeme, što potvrđuju gradine, gomile i špilje. Ovdje su obitavali ilirski stočari. Ostatci crkava i groblja potvrđuju srednjovjekovnu kulturu ovih prostora.
Dolaskom Hrvata i kršćanskom vjerom na području općine grade se crkve. U 18. stoljeću izgrađena je crkva Sv. Ante Padovanskog uz mjesno groblje u Primorskom Docu, dalje od ove crkve gradi se i crkva Gospe od Karmela, a u gornjem Primorskom Docu podiže se i crkva Sv. Martina. Godine 2006. pored stare crkve Sv. Antuna Padovanskog podiže se lijepa i velebna nova crkva posvećena istom svecu.

U malom, lijepom, krševitom mjestu Dalmatinske zagore u Primorskom docu, a povodom otvaranja nove športske dvorane održala se jedna zanimljiva manifestacija, koja je pretočena u televizijsku emisiju pod nazivom „Lijepom našom“ koja popularizira tradicije i običaje malih, ali i većih krajeva Hrvatske. Bogatstvo i raskoš narodnih nošnji dalmatinskog zaleđa, nastupi kulturno-umjetničkih društava, dalmatinskih klapa, estradnih umjetnika. Tijekom večeri gledateljima su predstavljeni narodni običaji, proces pletenja, izrada starih ukrasa kao i degustacija starih, autohtonih jela i napitaka. Bilo je tu i pršuta, sira, slastica, kolača, uistinu za svakoga ponešto tko je htio uživati u povijesnim trenutcima u kojima su sudjelovali brojni gosti i uzvanici.
U glazbenom programu nastupili su kulturno-umjetnička društva Primorski dolac, Srce zagore, KUU Andrija Matijaš Pauk iz Marine, Jakov Vržina tradicijski pjevač iz Doca, klapa Friži u spomen na pokojnog Vinka Cocu, klapa Predvorje, klapa Šufit, klapa Tragos iz Trogira, Od pjevača su nastupali Duško Kuliš, Dražen Žanko, Jole, Alen Nižetić, Zorica Kondža i mnogi drugi…
U nastavku Vam donosimo foto galeriju s manifestacije Lijepom našom

Tekst i foto:

Matija Božina