Apolitični

Priključite se brdskoj utrci od Makarske do Vošca

Međunarodna brdska utrka od Makarske do Vošca ove će se godine, u subotu, 21. svibnja, održati 9. put, a međunarodni športski projekt koji iz godine u godinu izaziva sve veći interes, javnosti i športaša danas su na tiskovnoj konferenciji najavili predstavnici organizacijskog tima.

 

U prostoru gradske vijećnice okupili su se predstavnici Atletskog kluba Sv. Marko, Grada Makarske, Javne ustanove PP Biokovo te SAK-a Ekstrem, istaknuvši važnost nadolazeće utrke koja je po svojoj zahtjevnosti među najtežima u Europi, te su ujedno pozvali sve građane Makarske da pruže podršku. – Utrka se održava u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i osim samog športskog nadmetanja, ima jasan cilj podizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite prirodnog okoliša i njegovanja zdravog načina života. S obzirom na to da je u pitanju već deveto izdanje utrke i da iduće godine slijedi vrijedan jubilej, namjera nam je učiniti sve kako bi ovaj događaj postao jedna od onih tradicija koja će obilježiti Makarsku u sportskom i svakom drugom smislu – kazao je na konferenciji za medije ravnatelj JU PP Biokovo Velimir Vidak Buljan.

Trener Atletskog kluba Sv. Marko Stjepko Vodanović istaknuo je, pak, da je zbog visinske razlike od 1432 metra, sažete u samo 8,6 kilometara staze, ova utrka među najzahtjevnijima u Europi, koja po svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje Europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju. – Za sada imamo nekih 40-ak prijava, no malo „štekaju”’ domaći ljudi, nema mnogo Makarana za sada i mogu ih samo pozvati da se odazovu jer bi bila velika šteta da zaobiđu ovaj uistinu jedinstven športski događaj – dodao je Vodanović, dok se u ime Grada Makarske obratila savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Marina Andačić Krivić. – Iza organizacije ove utrke stoji jedan timski rad, što mi je jako drago, i mogu kazati da Grad Makarska stoji na raspolaganju u financijskom i svakom drugom smislu. Nadam se da ćemo do iduće godine, kada će se održati jubilarno 10. izdanje cijeli ovaj projekt, podići za još jedan nivo kvalitete – poručila je Marina Andačić Krivić. Inače, subotnji program započinje od 10 sati ujutro, samo utrka starta u 10.45, a zbog starta na gradskoj rivi promet će tim dijelom grada biti obustavljen u vremenu od 10.30 do 11 sati. Što se tiče prošlogodišnjeg izdanja, kažimo da je tada najbolji rezultat ostvario Marinko Duka iz Atletskog kluba Solin, ostvarivši rezultat od 1:05:32, dok je u ženskoj konkurenciji zadanu dionicu najbrže istrčala Maja Marukić iz Atletskog kluba Sljeme koja je na cilj stigla za 1 sat, 19 minuta i 25 sekundi. Pridružite se i ove godine Makarskoj, utrci koja zahtjeva športsku pripremu, izdržljivost i kondicijsku koncentraciju.

Izvor i foto: makarska.hr (O. Franić), makarska-info.hr