Apolitični

Prijeti nam globalna kriza pohrane podataka!

Znanstvenici sve češće upozoravaju kako nam prijeti velika globalna kriza jer je prostora za pohranu sve manje, a podataka sve više.

Količina podataka koju stvaramo svake godine postaje sve veća i veća. Procjenjuje se da će svijet ove godine proizvesti 90 zetabajtova podataka. Za usporedbu, 2019. godine proizveli smo “tek” 45 zetabajtova, a očekuje se da će do 2025. godine taj broj narasti na nevjerojatnih 175 zetabajtova (ZB). Za usporedbu, kad bismo sve podatke na svijetu pohranili na Blu-ray diskove, mogli bismo opasati Zemlju 222 puta.

Stoga ne iznenađuje što znanstvenici sve češće upozoravaju kako nam prijeti velika globalna kriza jer je prostora za pohranu sve manje, a podataka sve više.

Znanstvenici sa Sveučilišta Aston pokušavaju razviti plan koji bi spriječio krizu, riješio problem prostora za pohranu, a istovremeno ne uključuje izgradnju dodatnih podatkovnih centara koji su već sad veliki potrošači električne energije.

Naime, postojeći podatkovni centri već sad troše oko 1,5 posto ukupne svjetske potrošnje električne energije, a taj će se iznos u budućnosti samo još dodatno povećavati.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay