Apolitični

Prezentacija u gradu Vukovaru: „Dunav svome gradu” – grad Sinj gradu Vukovaru

Prezentacija u gradu Vukovaru – „Dunav svome gradu” – grad Sinj gradu Vukovaru naziv je manifestacije održane u gradu heroja.

Naime, protekle subote (25. 06. 2016.) u gradu Vukovaru na manifestaciji pod nazivom „Dunav svome gradu” u povodu Međunarodnog dana Dunava predstavljen je grad Sinj – gastronomska, turistička i kulturna ponuda grada Sinja i cetinskog kraja. Grad Sinj predstavljala je delegacija grada Sinja od 8 članova na čelu s gradonačelnicom grada Sinja Kristinom Križanac, Turistička zajednica grada Sinja, Poduzetnički centar Sinj i Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja. Sinjani i Cetinjani u Vukovaru su pripremali sinjske arambaše i sinjske uštipke u „simboličnim” količinama od 1716 sinjskih arambaša kao simbol na 300. obljetnicu Krunjenja Čudotvorne Gospe Sinjske i 1300 uštipaka što je ekvivalent udaljenost Sinja i Vukovara – 1300 km).
Sinjani su pripremu vršili na otvorenom prostoru s Vukovarcima koji su pripremali „fish”. Vladala je opća zainteresiranost stanovnika i posjetitelja grada Vukovara za kušanje naših delicija, članovi Udruge za očuvanje baštine koji su sve to pripremali nisu mogli tako brzo dijeliti i pripremati kolika je bila zainteresiranost od posjetitelja. Kulturno-umjetnički program i cjelokupnu proslavu najavio je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je na pozornici prije nastupa Sinjana i Cetinjana prošetao s gradonačelnicom grada Sinja obučen u slavonsku narodnu nošnju, a gradonačelnica grada Sinja, Kristina Križanac, u sinjsku narodnu nošnju.

„Dunav svome gradu“ – grad Sinj gradu Vukovaru

U sklopu manifestacije predstavljen je i Klaster žena poduzetnica RH „Kolo“ koji je osnovan u gradu Sinju, a čije članice su s područja grada Vukovara i grada Sinja te cijele RH. Uz bogatu gastronomsku ponudu predstavljeni su i tradicijski običaji Sinja i Cetinske krajine te tradicijski zanati i predmeti koji se proizvode na tom području– bakre, peke, drvenarija, narodne nošnje, slike te cjelokupna ponuda putem materijala – brošura turističke zajednice. U kulturno-umjetničkom programu izvedeni su „Sinjski i cetinski svatovski običaji” te „Sinjski starogradski plesovi”.
Drugi dan, u nedjelju, svi skupa su bili obučeni u narodne nošnje i sudjelovali su na misnom slavlju u crkvi sv. Filipa i Jakova, gdje je otpjevana pjesma „O Gospe Sinjska”, što je bila veličanstvena završnica cjelokupnog predstavljanja u gradu Vukovaru s kojeg su svi ponijeli bogata iskustva, lijepe uspomene i dogovorenu suradnju „Vukovar Sinju – Sinj i Cetinjani Vukovaru”.