Apolitični

Prepustite se i zaplešite: Svjetski dan plesa

Smijeh, zabava, radost i rekreacija: ples je od pamtivijeka bio i ostao jedan od najljepših oblika izražavanja. Izraz emocija, odraz karaktera, razgovor tijela, odmor duše i užitak pokreta uz zvukove glazbe… Na današnji dan, 29. travnja, svake se godine obilježava Svjetski dan plesa.

 

Bez obzira na vaše plesno znanje ili iskustvo, bili plesači profesionalci ili rekreativci, plešete li svakodnevno u dvorani naporno trenirajući ili se u svoja četiri zida vlastitog doma lagano krećete uz omiljenu pjesmu… jedno je svima zajedničko: ples je zabava. Opuštanje. Ples je pozitivan, ima moć oraspoložiti čovjeka i učiniti da se osjeća bolje i ispunjenije. A najviše od svega – ples je komunikacija. Kao nekakav univerzalni jezik, prevladava sve prepreke i granice među ljudima, govorom tijela ih povezuje bez obzira odakle dolazili i kojim jezikom govorili.

 

Upravo iz tog razloga je UNSECO-ov Međunarodni odbor za ples još davne 1982. odlučio pokrenuti inicijativu koja će obilježavati dan plesa na svjetskoj razini, a za datum je odabran dan rođenja začetnika modernog baleta, Jeana Georgesa Noverrea.

Uživajte u prekrasnom videu posvećen plesu, te uz par fotki s radionica povodom Svjetskog dana plesa u Šibeniku i Zadru u organizaciji splitskog PSK East side salsa i osječkog ŠPK Bolero.

I zato, plešite, uživajte i prepustite se glazbi da vas nosi… Ne samo danas, već svaki dan. Jer ona ima veliku moć. Dragi zaljubljenici u ples, svi plesači i oni koji će to tek možda postati…. Sretan vam Svjetski dan plesa!

 

 

Više u kategoriji: Hobi, Kultura
A. Vlaić, mag. ing. arh.