Apolitični

Prepustite se čarima klasične glazbe

I večeras, u 21 sat, svratite do Dioklecijanovih podruma i prepustite se Čarima klasične glazbe!
Na glazbenom repertoaru će se pronaći klasici renomiranih, svjetskih glazbenih imena: I. Clarka, G. Faura, A. Honnegera, Y. Uebayashia, a njihova djela će u petak navečer izvoditi za vas flautistice Snježana Bosotina-Budeša i Andrea Jelavić uz glasovirsku pratnju Vesne Podrug Kossjanenko.
Flautistica Snježana Bosotina-Budeša završila je osnovnu i srednju Glazbenu školu Josip Hatze u Splitu te Fakultet Muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Tahira Kulenovića, 1984. godine. Djeluje kao profesor u školi gdje je stekla primarno i sekundarno glazbeno obrazovanje te u orkestru opere Hrvatskog narodnog kazališta Split. Flautistica Snježana Bosotina-Budeša ima i svoj nosač zvuka „Meditation” koji je snimila zajedno s harfisticom Editom Topić-Kopeczky.
Splićanka Andrea Jelavić, u čijoj izvedbi ćemo također uživati, svira flautu od svoje šeste godine. Glazbeno obrazovanje je stekla u Glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu u klasi prof. Snježane Bosotine, današnje kolegice. Po završetku osnovnog i srednjeg obrazovanja u splitskoj glazbenoj školi, Andrea diplomira kod prof. Marine Novak s odličnim uspjehom, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 2008. godine. Mlada, dvadeset i devetogodišnja flautistica svoje glazbeno obrazovanje nastavlja i nakon studija i to u Francuskoj gdje je upisala umjetničko usavršavanje na Ecole de musique agréée u Metzu u klasi profesora Gaspar Hoyosa gdje osvaja Premiere Grand Prix. Trenutno surađuje s orkestrom splitskog teatra te predaje u Glazbenoj školi Josip Hatze.
Vesna Podrug Kossjanenko u gradu pod Marjanom je, kao i dvije flautistice s kojima nastupa večeras u Dioklecijanovim podrumima, i završila započela svoje glazbeno obrazovanje 1986. godine. Te godine svoj glazbeni rad okrunila je stipendijom „Ivo Pogorelić” koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo, na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode gdje maturira 1992. godine te nastavlja sa daljnjim usavršavanjem.
Godine 1999. izdaje nosač zvuka „Music for Viola” s Vladimirom Kossjanenkom, a 2002. godine, nosač naslova „In Memoriam Shostakovich” s Michaelom Kugelom. Taj audio uradak je iste godine „The Strad Magazine London” izabrao za Recital Disc – Strad Selection. Vesna Podrug Kossjanenko djeluje od 2009. godine pa do danas kao predstojnica klavirskog odsjeka na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.
Iskoristite večeri petkom za druženja u podrumima cara Dioklecijana, te s početkom u 21 sat i uživajte u klasici renomiranih hrvatskih glazbenika!
Više u kategoriji: glazba
Jelena Perko, mag. oec.