Apolitični

Preminuo slikar i pedagog Josip Roca

U 94. godini života napustio nas je akademski slikar Josip Roca, poznat po osnivanju Međunarodnog dječjeg festivala u svom rodnom Šibeniku.

Ovaj cijenjeni umjetnik bio je aktivni član Hrvatskog društva umjetnika te predsjednik Hrvatskog društva vizualno-likovne umjetnosti, a najpoznatiji široj javnosti ostao je po brojnim hrvatskim i europskim samostalnim te skupnim izložbama.

Godine 2011. imenovan je za Nagradu grada Šibenika, posebno priznanja njegovog rodnog grada.

Likovni pedagog koji je svoju karijeru odgajanja i obrazovanja mlađih generacija započeo u zagrebačkoj klasičnoj gimnaziji kao profesor crtanja te je kao počasni član Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti, praksom i teorijom nesebično poticao napredak mlađih generacija umjetnika i slikara, u srcima umjetnika i ljubitelja njegovog rada ostat će zasigurno kao osebujan slikar, ali prvenstveno kao učitelj i likovni odgojitelj.

Tko je bio Josip Roca?

Josip Roca rodio se 1922. godine u Šibeniku, a nakon što je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao u Zagrebu, svoj put u umjetnosti pronašao je u grafici. Prve izložbe održao je 1952. u Šibeniku te 1954. u Zagrebu, nakon čega je održao brojne izložbe svojih crteža, slika, grafika te skulptura.

Roca je izlagao i na skupnim izložbama na razini Europe, poput XXII. Venecijanskog bijenala 1954. godine te izložbi grafika u Breuxellesu, Tongresu, Liegeu, Brugesu i Zurichu 1956. godine. Umijeće drvoreza pokazao je na Međunarodnoj izložbi u Ljubljani 1966. godine.

Godine 1970. u Bologni Josip Roca je izlagao na izložbi Artisti Jugoslavi e Loro Allievi te je bio član izlagača na zagrebačkim trijenalima crteža 1991., 1993., 1996. godine.

Na 90. obljetnicu Venecijanskog bijenalea, Josip Roca bio je svečano pozvan sudjelovati na izložbi kao jedan od brojnih umjetnika koji su na ovom prestižnom natjecanju sudjelovali od 1907. do 1997. godine.

Promicatelj likovne pedagogije u Hrvatskoj i autor brojnih priručnika i savjetnika za likovnu naobrazbu, Josipa Roca, ostat će zauvijek bitno lice hrvatske likovne umjetnosti, te uvažena osoba likovne naobrazbe u Hrvatskoj iz čijih su učionica i ateljea izašli brojni drugi umjetnici.

Posljednji ispraćaj, slikara i pedagoga Josipa Roce održan je jučer na Mirogoju.