Apolitični

Premijerno prikazan film Ustav Republike Hrvatske

Film redatelja Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske premijerno je prikazan u hrvatskim kinima. Premijerna projekcija u splitskom kinu održala se 6. listopada, a prije početka samoga filma brojno gledalište kratkim uvodom pozdraviosu sam redatelj filma Rajko Grlić.

Podsjetimo, Ustav Republike Hrvatske u svom podnaslovu krije ljubavnu priču o mržnji. Duboka tematika hrvatske svakodnevice sačinjene brojnim predrasudama i netrpeljivostima koje u konačnici bivaju produkt isključivo boli i patnje, okosnica su filma. Životne priče četiri lika, stanovnika jedne zagrebačke zgrade, razlikuje su u svojim temeljima, bilo da se radi o narodnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji ili imovinskom statusu. No, njihovi životni putovi ipak se krenu isprepletati i tvoriti jednu posve drugačiju viziju ljudske prirode. Unatoč ljudskoj prirodi koja svakoga od nas želi zaštiti od znatiželjnih pogleda okoline, ponekad je ipak lakše otvoriti se i biti iskren. U glavnim ulogama našli su se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić i Mladen Hren.

Poseban detalj filma jest i pjesma Josipe Lisac „Riječ koja nas  je uvrijedila” kojom film završava te ostavlja još puno prostora za daljnje analize i promišljanja o tematici filma, koja, htjeli mi to priznati ili ne, ipak jest odraz naše svakodnevice u kojoj su predrasude i netrpeljivost na različitim razinama česte.

Film Rajka Grlića već je dobio visoko kulturno priznanje u obliku Grand Prix nagrade na Montreal World Film Festivalu u Kanadi. Također, film Ustav Republike Hrvatske nagrađen je i na 19. Festivalu slovenskog filma u Portorožu nagradom „Vesna” u kategoriji za najbolju manjinsku koprodukciju te nagradom Leu Kulašu za kostimografiju. Film je nagrađen i na 9. Liffe festivalu u Leskovcu nagradom „Zlatni lešnik” u konkurenciji za najbolju žensku ulogu – Kseniji Marinković, te za najbolju mušku ulogu – Nebojši Glogovcu.

Ako je suditi po dugotrajnom pljesku i ovacijama publike nakon same premijere, film očekuju dobre kritike i gledanost.