Apolitični

Premijera opere „Pelléas i Mélisande“ u HNK-u Zagreb

U utorak 12. svibnja 2015. u 19,30 sati održat će se premijera opere Claudea Debussyja „Pelléas i Mélisande“, ostvarena u suradnji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opére Comique iz Pariza, koja je u tom kazalištu premijerno izvedena 14. lipnja 2010. g.

Predstava se izvodi u sklopu Festivala Francuske Rendez-vous u Hrvatskoj koji se od svibnja do rujna 2015. g. odvija u organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Francuskog instituta i Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Francuski i hrvatski umjetnici zajednički će prikazati ovo remek-djelo ranoga 20. stoljeća u režiji i scenografiji Stéphanea Braunschweiga. Dirigent je Pascal Rophé, a na izvedbama 12., 14. i 16. svibnja nastupaju Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc’h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel ), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i dr.

„Pelléas i Mélisande“ opera je u pet činova velikoga francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja. Iako je to jedina Debussyjeva dovršena opera, vrlo jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu. Sam autor govori kako je dugo vremena želio pisati glazbu za kazalište, ali njegove ideje bile su tako neuobičajene, da je nakon nekoliko pokušaja odustao. Tek otkrivši Maeterlinckovu simbolističku dramu pronašao je idealan libreto i opera je s velikim uspjehom praizvedena 1902. godine u Parizu.
Ljubavni trokut u kojemu se isprepliću zavist, ljubomora i strast, specifični glazbeni izraz te moderno prožimanje libreta i partiture pobudili su golemo zanimanje javnosti. Tim djelom započela je svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu.

Ako ste u mogućnosti, posjetite HNK Zagreb i pogledajte u utorak ili pak koji drugi dan operu „Pelléas i Mélisande“. Ugodno gledanje.

Info: HNK Zagreb

D. Šabić, mag. nov.