Apolitični

Prema Forbesu: 9 fantastičnih zemalja u kojima je život toliko jeftin da nećete morati ni raditi

Iako Forbes sugerira da oni koji se presele u jednu od navedenih zemalja neće morati raditi, nama se takva ideja čini poprilično utopističkom, no u svakom slučaju mogu poslužiti kao „buba u uho“ za putovanja ili možda nešto više…

Kostarika

Kostarika, kako piše Forbes, na vrhu je najpoželjnijih zemalja.

Razumni troškovi života, vlast koja se brine o svojim stanovnicima, širok izbor nekretnina, prirodne ljepote i srdačni ljudi samo su neki od argumenata koje navode. Forbes računa kako par može jako udobno živjeti s 12 tisuća kuna mjesečno

Panama

Poznata po slavnom kanalu, Panama je jedna od zemalja Latinske Amerike koje se neumorno razvijaju. Pogled na ocean, topla klima i mnoštvo sadržaja mnogima su sasvim dovoljni razlozi za odlazak u Panamu. Umirovljenici ondje osobito dobro prolaze jer su im na raspolaganju brojne pogodnosti i popusti.

Meksiko

S 31 saveznom državom, Meksiko je ogroman, a samim time može štošta ponuditi. Koliko je različitih klima, toliko je krajolika i stilova života – od velikih gradova do ruralnih sela i neobičnih gradova na plaži. Los Cabos, Baja ili Pueblo Mágicos (ili Čarobni gradovi) s tradicionalnom arhitekturom i običajima mogu poslužiti kao inspiracija

Kolumbija

Ratovi, sukobi i narkokarteli u prošlosti su bili dio kolumbijske svakodnevice, no s vremenom ta zemlja postaje sve pitomija. Godinu za godinom smanjuje se stopa kriminaliteta i ubojstava, a turizam raste. Oni koji posjete Kolumbiju redovito se oduševe srdačnošću stanovnika koji će pokušati pomoći bez obzira na poznavanje jezika.

Za otprilike 6 tisuća kuna mjesečno u Kolumbiji se može posve udobno živjeti, tvrdi Forbes, a vjerojatno i za puno manje od toga. 

Portugal

Među jeftinijim europskim destinacijama Forbesu je za oko zapeo Portugal.

Na ljestvici najsrdačnijih domaćina, prema iskustvima stranih državljana, zlatnu medalju nosi Portugal, a slijede ga Tajvan i Meksiko.

Ekvador

Ekvador je zemlja vječnog proljeća u kojoj je prosječna godišnja temperatura oko 20 celzijevaca. S više od 850 kilometara, obale nije ni čudo da se u Ekvadoru nalaze neke od najljepših plaža na svijetu. Onima koji su u potrazi za novom adresom često zapne za oko Quito

Malezija

Malezija je idealna destinacija za ljude koji ne podnose hladnoću – tropska klima veliki je plus za zimogrozne. Osim topline i pristupačnih cijena Malezija nudi i prekrasne plaže, otoke i džungle, uzbudljive gradove i gurmansku hranu.

U Maleziji ćete lako steći nove prijatelje jer je engleski neslužbeni prvi jezik.

Francuska

Iako si brojni Hrvati ne bi mogli tako olako priuštiti selidbu u Francusku, ta se ljepotica nalazi na Forbesovu popisu. Ipak, ni Amerikanci ne gravitiraju toliko Parizu i Lyonu, nego ističu jeftinije regije – popularna odredišta koja kombiniraju atraktivne ponude nekretnina s visokim životnim standardom uključuju pomorska područja Normandije i Bretanje.

Obalni gradovi St. Malo i Dieppe, idilična Dordogna i Occitanie, studentski Toulouse i Montpellier puni su života. Aix-en-Provence popularan je izbor na jugu Francuske, a na istoku pozornost plijene Alsace i Lorraine. Neka druga fascinantna područja, navodi Forbes, uključuju vinogradarski Bordeaux i Burgundiju, dolinu Loire i lijepe plaže na Mediteranu.

Malta

Mediteransku Maltu krase odlična infrastruktura, primamljiva arhitektura, srdačni stanovnici koji govore engleski, kao i ugodna, topla klima tijekom cijele godine. Osim toga malteške su cijene bez obzira na broj turista još uvijek pristupačne.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay