Apolitični

Prekretnica u borbi protiv covida? Razvijen antivirusni lijek molnupiravir…

Dok su u početku pandemije farmaceutske kompanije uglavnom bile fokusirane na razvoj cjepiva, sada mnoge od njih pokušavaju razviti specifične lijekove protiv covida-19. Tako je multinacionalni farmaceutski div Merck & Co. u suradnji s biotehnološkom kompanijom Ridgeback Biotherapeutics razvio antivirusni lijek molnupiravir koji je već prošao prvu fazu kliničkih ispitivanja, piše Jutarnji list.

– Riječ je o lijeku koji je po svom djelovanju sličan remdesiviru koji se već koristi u liječenju covida-19, i koji blokira replikaciju virusnog genoma. Molnupiravir je, također, analog nukleotida, a virusnu replikaciju ometa tako da se ubacuje u lanac virusne mRNA kad se virus razmnaža čime nastaju nepotpuni lanci koji se ne mogu dalje razmnažati. Međutim, remdesivir se mora davati intravenski i stoga nije praktično davati ga osobama koje ne leže u bolnici. Stoga se remdesivir koristi kad je bolest već uznapredovala i tada nije naročito efikasan – pojasnio je virusni imunolog dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

– Za razliku od remdesivira, molnupiravir se prima kao tableta i može ga se početi davati i u ranijim fazama bolesti, što je korisno jer se time sprječava da se virus proširi po plućima, što budi nadu da bi njegov učinak mogao biti bolji. Molnupiravir se nalazi u kombiniranoj drugoj i trećoj fazi kliničkog istraživanja što znači da još nije odobren za upotrebu – dodao je Čičin-Šain.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay