Apolitični

U prekrasnom ambijentu održan Festival čakavske riči u Škripu na otoku Braču

Festival čakavske riči organizirali su Turistička zajednica grada Supetra, Narodna knjižnica Supetar i Muzej otoka Brača, uz znanstvenu podršku dr. sc. Filipa Galovića, a Festival se održavao u sklopu 32. supetarskoga lita.


Festival čakavske riči u Škripu na otoku Braču

Kako prenosi Dalmacija News, prošlog se vikenda u Škripu na otoku Braču održalo još jedno izdanje Festivala čakavske riči Štefe Pulišelić u čast Štefi Pulišeliću (1910. – 1998.), poznatomu čakavskomu pjesniku s otoka Brača. Ove se godine festival odvio u samo jednome danu i u nešto izmijenjenome formatu.

Čakavska rič


U subotu ujutro u đardinu vile Skule (Herkules) održao se po prvi put čakavski susret – okrugli stol – na temu Čakavština danas kojemu su nazočili istaknuti jezikoslovci/ dijalektolozi i drugi. Dr. sc. Josip Lisac (Zadar) govorio je o važnosti i posebnosti čakavskoga narječja u hrvatskome jeziku i hrvatskoj kulturi od početaka do današnjih dana, nakon čega je uslijedilo izlaganje prof. Gite Dragičević (Supetar) u kojem je dala pregled sviju pjesnika od nekada do danas koji su pisali bračkim čakavskim govorima. Dr. sc. Filip Galović (Zagreb) govorio je o bogatstvu leksika čakavskih idioma otoka Brača, istaknuvši pritom romanski sloj riječ, što je znatno zastupljen u leksiku ovih govora. Dr. sc. Lina Pliško (Pula) iznijela je važne osobitosti istarskih govora, a izlaganje je popratila interesantnim zvučnim snimkama s područja poluotoka Istre. Dr. sc. Lucija Puljak(Pučišća) poučno je kazivala o podudarnostima između dječjega jezika i pučkih idioma na razini sintakse, a dr. sc. Katarina Lozić Knezović (Split) o nekim obalnim toponimima na otoku Braču. Posljednje je predavanje imala dr. sc. Dunja Jutronić (Split) u kojem je iznijela neke probleme i zanimljivosti glede izrade prvoga rječnika sa standardnoga hrvatskoga jezika na govor grada Splita. Okruglomu su stolu sudjelovali i slušatelji, zaljubljenici u čakavsku riječ, koji su kasnije bili sudionici rasprave, a moderatori, dr. sc. Filip Galović i prof. Gita Dragičević, u nekoliko su navrata istaknuli vrijednost i značenje ovakvih zbivanja. Sudionici su nakon okrugloga stola položili cvijeće pored spomenika Štefe Pulišelića.

Večer čakavske riči

U večernjim satima iza Muzeja otoka Brača odvio se drugi dio manifestacije – Večer čakavske riči. Ondje su sudjelovali brački recitatori koji su sjajno krasnoslovili pojedine Pulišelićeve pjesme, kao i klapa Braciera s odličnim izvedbama. Sudionici ovogodišnjega dječjega Pričigina, dvoje pučiških osnovnoškolaca, jako su oraspoložili publiku svojim pričama. Dr. sc. Filip Galović ukratko je prisutnima izložio bitne crte svakoga od pojedinoga predavanja s okrugloga stola ukazavši pritom na važnost rada dijalektologā, a direktor je Turističke zajednice Supetar Ive Cvitanić uz lijepe riječi potonjima uručio prigodne darove.

Dr. sc. Lucija Puljak svojim je izlaganjem ukazala na vrijednost svake pojedine čakavske riječi koja nestaje iz sustava i koju je teško nadomjestiti. U predvorju je muzeja bilo moguće vidjeti izložbu fotografija učenika OŠ Pučišća te, dakako, probati mnoge i raznovrsne domaće slastice škripskih žena.