Apolitični

Pregled cijena punionica električnih automobila u Hrvatskoj 2023.

Još prije više od godinu dana najavili smo kako je era besplatnog punjenja plug-in hibridnih i električnih vozila pri kraju. Malo po malo i brojni provideri započeli su s naplatom korištenja punionica. Cijene su iznimno šarolike, i potrebna je dobra priprema želite li sve pohvatati.

Cijene su promjenjive

Cijene se razliku prema tome koristite li AC ili DC priključke, odnosno superbrzi punjač – tamo gdje on postoji. Naravno, razlike su i prema tome koristite li punjač tijekom dana ili noći. Isto tako HEP je propisao, ovisno o tome kakav punjač koristite, vrijeme korištenja punionice, kao i penalnu kaznu nakon što se navedeno vrijeme premaši. Neki dodatno naplaćuju i svaku minutu korištenja punionice.

Iako brojni provajderi nude svoje aplikacije ili kartice za autorizaciju, ponekad se punionice konkurentskih provajdera nalaze ‘u tuđim’ ponudama. Naravno, tada valja obratiti pozornost o kojim je cijenama riječ jer se tzv. gostovanje skuplje naplaćuje. Primjerice, imate li mobilne aplikacije poput PlugSurfing ili PlugShare, već i one mogu imati šarolike cijene, a u pravilu su više nego li bi to bilo preko aplikacije provajdera čija je punionica.

Cijeli članak i kompletan cjenik možete pronaći na: autonet.hr

Foto: Pixabay