Apolitični

Predstavljena monografija “Cynthia Hansell Bakić – Vissi d’arte, vissi d’amore”

Monografija “Cynthia Hansell Bakić -Vissi d’arte, vissi d’amore (Živjela sam u umjetnosti, živjela sam u ljubavi)” predstavljena je u nedjelju na pozornici splitskog HNK-a, što je ujedno, kako je rečeno, oproštaj od scene proslavljene operne prvakinje američkog porijekla koja u Splitu živi 46 godina.

Autorica monografije, glazbena publicistkinja Marija Barbieri, predstavila je život i karijeru Hansell Bakić koja je desetljećima pjevala najvažnije operne uloge na sceni splitskog HNK-a.

Monografija je, kako je rečeno, svojevrsni hommage umjetnosti koju je umjetnica darivala Hrvatskoj.

U kratkom obraćanju Cynthia Hansell Bakić posebice je zahvalila splitskoj publici koja ju pratila 46 godina. Također je rekla kako njena umjetnička karijera ne bi bila uspješna bez potpore obitelji.

Povjesničar i glazbeni kroničar Tonči Šitin istaknuo je kako je Hansell Bakić u opernim izvedbama polazilo za rukom ono najteže – dohvatiti likove i osloboditi ih.

“Ona je uspijevala sa svojim likovima, tajna je ne u dekonstrukciji nego u beskompromisnoj konstrukciji a Hansell Bakić je to radila nesputano, činom stvaralačkog duha koji sluša svoje unutarnje glasove,” objasnio je Šitin.

Po Šitinovim riječima Hansell Bakić “ulazi u Olimp naših glasova.”

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Foto: Shutterstock