Apolitični

Predstavljena knjiga „Mali biseri crkvenih otaca”

Predstavljena knjiga „Mali biseri crkvenih otaca”

„Ova je knjiga poput pregršti malih bisera koje će svatko moći staviti na nit vlastitoga duhovnog života.” – Tomáš Špidlík

U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije u četvrtak, 17. studenoga, predstavljena je knjiga „Mali biseri crkvenih otaca”kardinala Tomáša Špidlíka, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Predstavljena knjiga „Mali biseri crkvenih otaca”

Poznati isusovački duhovnik i propovjednik, kardinal Tomáš Špidlík, u knjizi „Mali biseri crkvenih otaca”, objavljenoj u Verbumovoj nakladi, sabrao je četrdeset duhovnih bisera iz kršćanske starine, citata crkvenih otaca, i na temelju njih sastavio kratka razmatranja pogodna za kratak molitveni predah u užurbanoj svakodnevici. Tumačeći njihove misli, kardinal Špidlík ne zadržava se na teoretskom izlaganju, već donosi njihovo značenje za naš konkretni život i upućuje na praktičnu primjenu. Ona govore o duhovnosti, o zdravlju i bolesti, o braku i spolnosti, o prijateljstvu, molitvi i pokori… ukratko, o svemu onome što čini naš život. Stoga su ovih 40 bisera odličan način da u 40 dana provedemo vlastitu duhovnu obnovu, crpeći iz provjerena izvora kršćanskoga blaga. Bilo da ih čitamo u tišini svoje sobe, u autobusu ili čekaonici, ovi će nas tekstovi sabrati, duhovno obogatiti i uliti nam povjerenje u Boga koji je prisutan i djelatan u našem životu svojom očinskom ljubavlju i brigom.


Spisi crkvenih otaca objavljuju se na različitim jezicima i doživljavaju izdavački uspjeh. No za praktičnu primjenu današnjem su čovjeku korisnije kratke misli o kojima može razmatrati. Stoga je kardinal Špidlík u knjizi „Mali biseri crkvenih otaca” sabrao izbor misli crkvenih otaca čijom se duhovnošću sam nadahnjivao, a koja je popratio vlastitim razmatranjima. Zato je ova knjiga poput pregršti malih bisera koje će svatko moći staviti na nit vlastitoga duhovnog života.
Tomáš Špidlík (1919. – 2010.), češki isusovac kojega je papa Ivan Pavao II. 2003. proglasio kardinalom, bio je na glasu kao vrstan propovjednik i duhovnik. Njegove su propovijedi i meditacije postale poznatima zbog svoje dubine i duhovnoga bogatstva te je kardinal Špidlík držao duhovne vježbe i papi Ivanu Pavlu II. Bio je jedan od najpoznatijih stručnjaka za otačku duhovnost i duhovnost istočnoga kršćanstva. Objavio je mnoge poznate naslove koji su prevedeni na nekoliko jezika, kao što su: „Evanđelje svakoga dana”; „Ignacije Loyolski, duhovni otac”, „Hodočasnikova duša”, „Put do čista srca” i mnoge druge.
Knjiga „Mali biseri crkvenih otaca” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr