Apolitični

Predstavljena knjiga Krune Bošnjaka

Poznati hrvatski umjetnik, kipar i slikar Kruno Bošnjak, rođeni Lovrećanin, predstavio je svoju knjigu pjesama pod nazivom „Gdje je mladost moja cvala“. Prva promocija bila je u dvorani glazbene škole u Imotskom, a druga u njegovom rodnom Lovreću. Knjigu su predstavili novinar Mladen Vuković, veliki prijatelj Krune Bošnjaka Miomir Žužul, bivši predsjednik Sabora Nedjeljko Mihanović, dok su Bošnjakove pjesme čitali glumci Vedran Mlikota i Joško Ševo.

No, cijela promocija imala je i svoj umjetnički izričaj nastupom ponajboljeg svjetskog bas-baritona Giorgia Suriana, sina mu tenora Giorgia mlađeg te poznate sopranistice Ilijane Korać, uz klavirsku pratnju mladog Imoćanina pijaniste Vjekoslava Babića.

Uistinu, Imotski je dobio nezaboravan umjetnički dar Kruninih bliskih prijatelja, a brojnim posjetiteljima bio je to događaj za pamćenje.
Vrhunska izvedba Mozartove Alleluje (Ilijana Korać), da ne govorimo o izvedbama djela Verdija, Puccinia, oca i sina Suriana. I sam slavljenik Kruno Bošnjak izjavio je kako je silno iznenađen programom.
„Sada vidim da sam i nešto dobro napisao, kada ovako čitaju Mlikota i Ševo, a vi to pratite s oduševljenjem“, reče Bošnjak.

Svakako večer za pamćenje u Imotskom. U sklopu promocije predstavljena je i Bošnjakova izložba grafika. Slično je bilo i u Lovreću. Veliki broj prijatelja ovog vrhunskog umjetnika, „oca“ legendarnog Tina Ujevića s imotskih skalina, umjetnika koji nas je svojim radovima toliko puta oduševio, došao je na promociju njegove lijepe zbirke „Gdje je mladost moja cvala“. A cvala je u njegovom Lovreću, u kamenom mirišljivom moru. Mirišljivom smiljem i kaduljom, vriskom i mesliđanom. Oplemenjena vrućim kruhom iz komina, i onim najljepšim, plemenitom riječju lovrećkog čovjeka. Dobro reče gospodin Nedjeljko Mihanović za Bošnjakovu knjigu.
„Velik je to dar, kada predstavite ovakve pjesme koje su govor duše, nesputane improvizacijama i onim „što je pjesnik htio kazati“, već pjesme koje govore o onom što je davao život, svaki dan, svaki sat.“

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Piše: Braco Ćosić