Apolitični

Predstavljena knjiga “Na ovo sam baš ponosna”

Predstavljanje knjige „Na ovo sam baš ponosna” ponudilo odgovore na nesvakidašnje pitanje.
Pitate li se vi ikada na što ste baš ponosni?

O ovom pitanju svoje odgovore u obliku knjige „Na ovo sam baš ponosna” ponudile su 4 autorice Bareta-Buličić, Bareta-Buličić, Meri Matičić te Olga Štajdohar Pađen.
Grad Trogir i trogirski Ogranak Matice hrvatske organizirali su predstavljanje knjige 25. svibnja u Kneževom dvoru.
Nakon što je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović pozdravio nazočne, knjigu su promovirale Jadranka Polović i Katarina Žanetić, a u prigodnom programu, kojeg je vodila također jedna od autorica Marica Žanetić Malenica, nastupile su ženske klape „Filip Dević” iz Splita i „Stivanja” iz Trogira. U knjizi koja je izdana krajem prošle godine, 62 žene kroz kratke priče daju odgovor na naoko jednostavno pitanje, na što su u svom životu posebno ponosne.


– Ovim pričama i iskustvima imamo za cilj inspirirati druge i pomoći im u njihovim životnim odlukama, a među autoricama su i poznate Hrvatice Neda Makjanić-Kunić, Tihana Harapin Zalepugin, Mirjana Krizmanić,Tatjana Matejaš Tajči, Kesnija Prohaska, kazala je Žanetić Malenica, dodajući kakao autorice pokazuju kako treba imati vjeru u sebe i kada je najteže treba krenuti dalje.
O svojim radovima objavljenim u knjizi govorile su četiri autorice Manuela Bareta-Buličić, Okručanka koja je u Trogiru 2014. godine predstavila svoju knjigu „Okruška rič – Ričnik okruškoga govora”, Biserka Klarić čiji kolaž krasi naslovnicu Branka Smoje, Meri Matičić, a podršku im je došla dati i urednica Olga Štajdohar Pađen, čija je zanimljiva ideja rezultirala knjigom.
– Sve je počelo kad sam konačno dosadila samoj sebi, umorila se od svoga vječnog unutarnjeg kritičara i upitala se: Dobro, ima li nešto na što mogu biti ponosna, za što mogu pohvaliti samu sebe? Upitala sam svoje prijateljice imaju li one nešto na što su onako baš ponosne, pa su one upitale svoje prijateljice. Moderan život uhvatio je žene u žrvanj svakodnevnih aktivnosti, vlastitih i tuđih očekivanja, pa se i ne sjete sebe i svog postojanja. Nekako mi se činilo da imamo obavezu podijeliti ove priče s drugima i tako možda nekome pomoći da donese neke svoje životne odluke, objasnila je Štajdohar Pađen način kako je nastala knjiga.

Izvor i foto: trogirskiportal.hr