Apolitični

Predstavljena hrvatska izložba za nastup na 16. Venecijanskom bijenalu

Hrvatska će se na međunarodnoj izložbi arhitekture na 16. Venecijanskom bijenalu, koji se ove godine održava od 26. svibnja do 25. studenoga, predstaviti izložbom “Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti” autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je na javnom pozivu za izložbu u Veneciji na temelju uvida kao predstavljač hrvatske izložbe odabran Bruno Juričić.

Otvorenje Hrvatskoga paviljona bit će 25. svibnja, rekla je ministrica, napomenuvši da se on nalazi se u Arsenalu te da je njegova površina 70 četvornih metara.

Proračun za izložbu je 760 tisuća kuna, a 500 tisuća kuna je najam paviljona, dodala je Obuljen Koržinek.

Bruno Juričić naglasio je kako je projekt “Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti”, koji će biti postavljen u Hrvatskom paviljonu njegova kustoska koncepcija zamišljena kao suradnički site-specific ambijent, instalacija koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja.

Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Bruna Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović, istaknuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay