Apolitični

Predstavljena četiri uspostavna istraživačka projekta mladih znanstvenika

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) financirat će u idućih pet godina četiri uspostavna istraživačka projekta kojima je cilj poduprijeti nove istraživačke grupe mladih znanstvenika u ključnoj fazi razvoja njihovih istraživačkih karijera, a predstavljeni su u ponedjeljak u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Projekti su odabrani na temelju natječaja raspisana 3. travnja prošle godine u sklopu programa HRZZ-a “Uspostavni istraživački projekti” kojima je svrha i da ubrzaju uspostavu samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika nakon stjecanja doktorata znanosti.

Analiza klimatske varijabilnosti i klimatskih promjena u Hrvatskoj u kontekstu klime Europe

Projekt “Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja” predstavila je voditeljica projekta doc. dr. Ivana Herceg Bulić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanje subtalamusa kako bi se pomoglo bolesnicima s Parkinsonovom bolešću

“Misterij subtalamusa – anatomska podjela subtalamičke jezgre” projekt je što ga je predstavio doc. dr. Goran Sedmak s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt koji će razviti nove metode za analizu kardiovaskularne slike

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju godišnje više od 40 posto svih smrti u Europskoj uniji. Zadaća projekta “Metode za interpretaciju medicinskih snimki za detaljnu analizu zdravlja srca” što ga je predstavila izv. prof. dr. Irena Galić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jest razviti nove metode za analizu kardiovaskularne slike koje će moći odrediti što je više moguće kardiovaskularnih kvantifikacija srca iz što je moguće manje slika kako bi se postigla višestruka analiza kardiovaskularnog zdravlja

Projekt koji će omogućiti prvi uvid u mikrobiološku bioraznolikost morskih kornjača – glavatih želvi iz Jadrana

Projekt “Mikrobiom morske kornjače Caretta carretta: uvid u epizoičke i endozoičke zajednice” predstavila je voditeljica doc. dr. Sunčica Bosak s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock