Apolitični

Predstavljen program koji podupire inovacije od najranijih faza

Program provjere inovativnog koncepta (PoC6) pokrenut je kako bi se pružila potpora inovacijama od najranijih faza u kojima se tek potvrđuje ispravnost koncepta tehnološkog rješenja, odnosno osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta i predstavljen je u srijedu na tribini u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o tribini pod nazivom “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske” što su je zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) s partnerom Udrugom inovatora Hrvatske, a moderirao ju je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga. Suorganizator tribine je Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) Sveučilišta u Zagrebu, a cilj tribine bio je predstaviti inovativne projekte i primjere uspješne suradnje zagrebačkoga Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras rekao je da projekti ostvareni u sklopu ovoga programa na nekoliko sveučilišnih sastavnica – Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te Prirodoslovno-matematičkom fakultetu pokazuju da je to sveučilište napredovalo u posljednjih nekoliko godina. Istaknuo je da je Sveučilište pokazalo prepoznatljiv apsorpcijski element u odnosu na međunarodne fondove te pozvao “ministarstva da osvijeste činjenicu da treba otvoriti prostor tehnološkim centrima u Hrvatskoj koji osiguravaju razvoj regija”.

Akademik Leo Budin kratko je podsjetio na niz aktivnosti Znanstvenoga vijeća za tehnološki razvoj HAZU usmjerenih na poticanje inovativnosti.

Ravnatelj sektora za bespovratne potpore – istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) Mislav Jurišić podsjetio je da je od 2010. do 2015. zaključeno pet krugova Programa PoC. Uz stručnu potporu CIRTT-a sufinancirano je 46 projekata te je time u razvoj inovacija uloženo ukupno 9,9 milijuna kuna. Trenutačno je u provedbi šesti krug Programa PoC.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock