Apolitični

Predstavljen program ovogodišnjeg “pandemijskog” Berlinalea

Ovogodišnji Berlinale se zbog pandemijskih uvjeta održava u posebnom formatu. Prvo će od 1. do 5. ožujka filmovi preko posebne digitalne platforme biti predstavljeni žiriju i stručnoj publici, nakon čega će biti objavljeni pobjednici.

U drugom dijelu festivala od 8. do 20. lipnja filmovi će, u sklopu programa Sommer Special, biti predstavljeni i široj publici u berlinskim kinima.

U natjecateljski program ovogodišnjeg Berlinalea uvrštena je i hrvatska koprodukcija, film rumunjskog redatelja Radua Judea “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”, objavljeno je u četvrtak u Berlinu.

Berlinale je jedini od tzv. “A” filmskih festivala koji je u normalnim uvjetima otvoren i za široku publiku. Prošle godine je prodano preko 330.000 ulaznica.

Direktorica Berlinale Mariette Rissenbeek objasnila je kako je odluka o održavanju festivala u posebnim uvjetima pala kako bi se filmskim stvaraocima i filmskoj industriji dala prilika da usprkos teškoj godini predstave svoje radove.

Europski filmski sajam, koji se svake godine održava paralelno s festivalom, bit će preko online-platforme održan početkom ožujka.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay