Apolitični

Predstavljen program 20. Zagreb Film Festivala

U dugometražnu konkurenciju ZFF-a uvršteno je ukupno 11 filmova, a gotovo svi u Zagreb stižu s već osvojenom jednom ili nekoliko važnih nagrada

Na konferenciji za medije u kinu Urania predstavljen je program jubilarnog 20. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 23. do 30. listopada na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

U utrci za Zlatna kolica 20. ZFF-a tako je ovogodišnji pobjednik Berlina, španjolski kandidat za Oscara i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda, Alcarràs redateljice Carle Simón.

Ukrajinsko-turski film Klondike, u režiji Maryne Er Gorbach, ovjenčan je nagradama za režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu.

Pakistanski kandidat za Oscara, gorko-slatka drama o potisnutoj žudnji Joyland Saima Sadiqa dobitnik je Queer palme i nagrade žirija programa Izvjestan pogled, i to kao prvi pakistanski film ikad prikazan na Festivalu u Cannesu.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja rekordan je broj hrvatskih naslova u dugometražnoj konkurenciji, koji u Zagreb također stižu s prestižnih europskih festivala.

Izvan konkurencije u Glavnom programu bit će premijerno u Hrvatskoj prikazan najnoviji film Rubena Östlunda Trokut tuge, moćna satira na račun dokonih bogataša koja je slavnom Šveđaninu ove godine u Cannesu osigurala drugu Zlatnu palmu.

Cijeli članak i više o filmovima i programu možete pročitati na: cromoda.com

Foto: Pixabay