Apolitični

Predstavljen program 18. ZagrebDoxa: 86 dokumentaraca u 11 programa

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 3. do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodne konkurencije te 17 dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti

Ovogodišnja međunarodna konkurencija okuplja niz naslova koji se svojim temama dotiču raznih žarišnih točaka na geopolitičkoj karti svijeta. Među njima je svježi laureat Festivala dokumentarnog filma u Solunu, dirljivi dugometražni prvijenac Simona Lerenga Wilmonta Kuća od krhotina, o sudbini djece smještene u jednom istočnoukrajinskom sirotištu, prethodno ovjenčan i na Sundanceu nagradom za režiju. Na ratnoj fronti ukrajinske pokrajine Donbas smještena je radnja i dojmljivog crno-bijelog dokumentarca Rovovi francuskog ratnog reportera Loupa Bureaua, a nagradom za najbolji scenarij u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala nagrađeno ostvarenje 107 majki Petera Kerekesa odvodi nas u sumoran ambijent ženske kaznionice u Odesi. Taj dokumentarno-igrani hibrid, nastao prema autentičnim svjedočanstvima i snimljen u hladnoj, pomalo beckettovskoj maniri, ovogodišnji je poljski kandidat za Oscara.

Aktualni pobjednik IDFA-ina natjecateljskog programa Envision, Hobotnica Karima Kassema, nastao je neposredno nakon eksplozije u bejrutskoj luci početkom kolovoza 2020, a u nijemoj navigaciji kroz kaos masovne tragedije redatelj otvara pregršt egzistencijalnih pitanja o sudbini grada i njegovih stanovnika. Šokantnu priču o petogodišnjaku koji se nakon gotovo trogodišnjeg zatočeništva u Islamskoj državi vraća u rodnu zajednicu Jezida donosi redatelj Zahavi Sanjavi u filmu Imadovo djetinjstvo, dok Sundanceov laureat Sabaya Hogira Hirorija prati skupinu hrabrih muškaraca koji riskiraju živote nastojeći spasiti jezidske žene zatočene u zloglasnom ISIS-ovom logoru. Protagonistica filma Djeca magle autorice Diễm Hà Lệ dvanaestogodišnja je Di koja pokušava izbjeći uobičajenoj lokalnoj praksi dječjih nevjesta u vijetnamskoj zajednici Hmong. Film je osvojio posebno priznanje za najbolji cjelovečernji debi, a autorica nagradu za režiju na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay