Apolitični

Predstavljanje novih dobitnika oznake KULINARSKA BAŠTINA naše županije

Predstavljanje novih dobitnika međunarodno priznate oznake KULINARSKA BAŠTINA Splitsko-dalmatinske županije kao dijela CULINARY HERITAGE EUROPE, održat će se u četvrtak, 13. listopada u 11.00 sati u dvorani Turističko ugostiteljske škole Split, Ulica A. G. Matoša 60. Tom manifestacijom pridružujemo se obilježavanju Svjetskog dana hrane.

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije trenutno ima 15 članova: restorana, slastičarni, OPG-ova (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, poljoprivrednu zadrugu Etno eko sela i konoba. Novih pet članova koji su zadovoljili kriterije dobit će oznaku i pridružiti se broju od ukupno 1479 članova iz 44 regije.

Predstavljanje novih dobitnika

Znak CULINARY HERITAGE – KULINARSKA BAŠTINA zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju.
Članstvom u „Culinary Heritage” dobivaju se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete, te se otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu. Splitsko-dalmatinska županija jedina je županija u Hrvatskoj članica mreže CULINARY HERITAGE EUROPE.

Projekt je razvijen u Švedskoj i Danskoj 1995. godine, a nakon toga postaje prisutan na području čitave Europe, tako da mreža „Culinary Heritage” okuplja regionalne članove diljem našeg kontinenta. Glavni cilj je razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.), što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

Splitsko-dalmatinska županija ima bogatu kulinarsku baštinu i tradiciju koja predstavlja identitet kraja kao i veliki broj autohtonih i tradicijskih jela. Baš zbog toga iskazana je važnost njegovanja i očuvanja kulinarske baštine kao i njezino promicanje i uključivanje u ugostiteljsku ponudu.

Udovoljavanjem zadanim uvjetima postaje se članom Culinary Heritage Europe i KULINARSKE BAŠTINE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE.

Nakon prvih učlanjenja krajem prošle godine i postavljanja na web stranice, pregled stranice Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije porastao je više od 900%.

Sukladno pravilima članstva, Splitsko-dalmatinska županija nositelj je članstva u mreži kao regionalna organizacija (regional organisation), a Javna ustanova RERA SD koordinator provedbe aktivnosti mreže (network coordinator/manager). Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca.

Krajnji cilj u turizmu može se sažeti – ponuditi gostima ono što je raslo u našoj zemlji, pod našim suncem, u našem moru i rijekama i pripremljeno na naš način.

Novi dobitnici oznake KULINARSKA BAŠTINA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE:
KUŠAONICA VINA I ULJA „KAPJA I BOKUN”
GORNJE SELO, OTOK ŠOLTA

MIJUKIĆ – PROM – SUŠIONICA MESA
RUNOVIĆ

O.T.U HOTEL PAŠIKE – RESTORAN PAŠIKE
TROGIR

RESTORAN „RE DI MARE”. REGATA D.O.O
SPLIT

STELLA CROATICA D.O O.
KLIS.