Apolitični

Predstavljanje monografije KUD Zvonimir Mravince

Na prigodni praznik simbolično, na sam Dan neovisnosti u četvrtak 8. listopada 2015. s početkom 19.30. javnosti će biti prezentirana monografija KUD Zvonimir Mravince, autora Mravinčanina, Josipa Marovića. Uz monografiju Mravinčani će jubilarno proslaviti i 180. godišnjicu hrvatske himne Lijepa Naša. Vrijedna monografija sadržava povijest KUD-a Zvonimir po razdobljima 1928. – 1941., 1945. – 1989., 1990. – 2015. godine, zapise o Prosvjetnom domu – Domu kulture te aktivnosti Društva o vremenu za Badnjak, jedinstvenoj izvedbi Betlehema, mravinačkim mačkarama i klapama. Ona je, između ostalog, ispunjena kronološkim prikazom Društva uz nekoliko priloga, dok se može pročitati i saznati kako autor priča o vodstvima Društva, počasnim članovima, glazbenim voditeljima, o starim instrumentima, barjacima, znački, statutima, pečatima te zahvalnicama Društvu.

 

Završno poglavlje je ispunjeno brojnim fotografijama Mravinaca i mravinskih događanja. Na predstavljanju će se pobliže kazati i o KUD-u Zvonimir koje je nastalo 1928. godine, a djeluje neprekidno do danas, s izvornim nazivom Hrvatsko prosvjetno društvo Zvonimir. Potrebno je istaknuti kako je jedno od najstarijih na području srednje Dalmacije, a posebno ako se uzme u obzir neprekinuto djelovanje, uspoređujući sa solinskim Zvonimirom.
Monografiju će u Domu kulture u Mravincima 8. listopada u 19.30 sati predstaviti mo. Tonći Ćićerić, prof. Miroslav Miše i sam autor Josip Marović. Možda se i iznenadite kad saznate kakvu je ulogu u Društvu imao i legendarni Ljubo Stipišić Delmata. Zato svakako dođite i saznajte!
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.