Apolitični

Predstavljanje knjige Zoraide Demori Staničić JAVNI KULTOVI IKONA U DALMACIJI

Predstavljanje knjige Zoraide Demori Staničić JAVNI KULTOVI IKONA U DALMACIJI

Književni krug Split, Hrvatski restauratorski zavod i Galerija umjetnina u Splitu
imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige

Zoraida Demori Staničić
Javni kultovi ikona u Dalmaciji

četvrtak, 1. lipnja 2017. u 12 sati
Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, Split

Knjigu će predstaviti akademik Nenad Cambi, akademik Radoslav Tomić, dr. sc. Joško Belamarić i autorica.

Knjiga dr. sc. Zoraide Demori Staničić Javni kultovi ikona u Dalmaciji prva je knjiga o toj temi objavljena u Hrvatskoj. U njoj je na znanstveno utemeljen način obrađen bogati korpus ikona nastalih od 13. do 19. stoljeća, a ujedno je protumačena uloga što su je ikone imale u vjerskom i kulturnom životu Dalmacije.
Ikone su svete slike „visokog statusa čašćenja“, koje su služile kao materijalna uporišta osobnom i javnom vjerskom životu srednjeg vijeka, a kao najdragocjeniji simboli svake zajednice još važnijima postaju u vrijeme obnove Katoličke crkve nakon Tridentskog koncila.
Knjiga je pisana na osnovi terenskog istraživanja i uvida u arhivsku građu i literaturu te pruža znanstveno relevantna obrazloženja tipova bizantskih i postbizantskih ikona i njihovih dalmatinskih inačica. Pojedine umjetnine rasvjetljavaju se primjenom stilske i ikonografske analize, dok se predložene interpretacije i sinteze temelje na istraživanju povijesnog i društvenog konteksta.
Pomnim iščitavanjem materijalnih dokazi čašćenja ikona, tj. običaja darivanja nakita, kruna, srebrnih pokrova ikona, različitih votivnih darova, lampada i postolja za izlaganje i nošenje, autorica osvjetljuje i povijesni kontest, tj. javnu funkciju svetih slika i sustavnu brigu zajednice za njih.
Knjiga Javni kultovi ikona u Dalmaciji nedvojbeno znači novinu u našem znanstvenom proučavanju prošlosti, ali i u široj kulturnoj i izdavačkoj praksi. Spoznaje koje ona donosi zasigurno će biti dragocjene domaćim i stranim istraživačima, dok će širu javnost privući umjetnička kvaliteta ili pak povijesni i vjerski aspekti ikona obrađenih i reproduciranih u knjizi.

Zoraida Demori Staničić (Split 1952.) diplomirala je povijest umjetnosti i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala. Od 1977. do 2005. radila je u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu, najprije kao konzervator povjesničar umjetnosti, a od 2000. kao viši inspektor zaštite kulturnih dobara. Od 2005. godine zaposlena je u Hrvatskom restauratorskom zavodu, gdje obnaša funkciju pročelnika Službe za odjele izvan Zagreba. Kao konzervator stručno je obradila velik broj kulturnih dobara širom Dalmacije, sudjelovala u zaštitnim radovima i prezentacijama zbirki sakralne umjetnosti. Otkrila je, interpretirala i valorizirala niz umjetničkih djela, aktivno sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu i u pripremama domaćih i stranih izložbi. Od 1980. do 2011. bila je član uredništva časopisa „Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji”, a od 2010. godišnjaka „Portal“. Za svoj rad nagrađena je ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997.) i konzervatorskom nagradom „Vicko Andrić“ (2001.).

Bratislav Lučin

Književni krug Split – Marulianum