Apolitični

Predstavljanje i dodjela nagrada kulinarske baštine na sajmu Gast

 

Na ovogodišnjem GAST-u predstavljeno je 15 prvih dobitnika oznake kulinarska baština. Naime, znak culinary heritage – kulinarska baština zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Splitsko-dalmatinska županija je članica mreže CULINARY HERITAGE EUROPE, a ona u ovom trenutku ima 35 regija, 1425 članova i 609 recepata,
– Članstvom u Culinary Heritage-u,dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete, te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih dalmatinskih jela na međunarodnom tržištu. – kazala nam je koordinatorica u RERI Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Luetić Boban, dodavši kako je projekt razvijen još u Švedskoj i Danskoj 1995. godine te se postupno širi cijelom Europom. Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.), što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.


U razgovoru za Terracon TV i Terracon News splitsko-dalmatinski dožupan, prof. Luka Brčić, govori kako i ovaj događaj na sajmu Gast ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca. Svakako se slaže da naša Splitsko-dalmatinske županija ima bogatu kulinarsku baštinu i tradiciju koja predstavlja identitet kraja i veliki broj autohtonih i tradicijskih jela. Upravo je zato iskazana potreba njegovanja i očuvanja te kulinarske baštine i njeno uključivanje u ponudu, ali i promicanje, a to dodatno daje na vrijednosti ovo predstavljanje i nagrađivanje kroz projekt Kulinarske baštine, potvrđuju nam gđa M. Luetić Boban, koordinatorica projekta i dožupan, gosp. L. Brčić.


Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Video: Teo Peričić
D. Šabić, mag.nov.