Apolitični

Predstavljanje dokumentarnog filma „Zadarski dišpet za Mozartove uši”

Hrvatska je dobila prvi festival sportskog dokumentarnog filma! High 5 Sport Film & Media Festival održat će se premijerno u Zadru od 26. do 30. travnja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Zadra. U pet dana će se na festivalu predstaviti povijesni hrvatski i svjetski sportski uspjesi na velikom filmskom platnu te povezati najveći sportski stručnjaci. Idejni autor projekta i organizator festivala Andrej Maksimović najavio je snimanje sportskog dokumentarnog filma o jednom od najvećih uspjeha hrvatske košarke pod nazivom Zadarski dišpet za Mozartove uši.

– Na dan kada ćemo po prvi put otvoriti vrata festivala High 5 očekuje nas velika obljetnica. Dana 26. travnja 1986. godine, prije točno trideset godina, dogodila se povijesna utakmica i veliki uspjeh zadarske košarke, a snimanje filma Zadarski dišpet za Mozartove uši, koji će nas vratiti u vrijeme te važne pobjede, naš je poklon festivalu i gradu Zadru. Velika nam je želja da Zadar bude domaćin festivala sljedećih pet godina, a posebno bih istaknuo da je sav multimedijalni dio festivala, koji će biti predstavljen upravo ovdje u Arsenalu, besplatan za sve posjetitelje. – izjavio je Andrej Maksimović. Projekt koji će pozicionirati Zadar kao važnu sportsku i kulturnu destinaciju u ovom širem području i svijetu podržao je i gradonačelnik grada Zadra.
– Velika nam je čast što su za svoje premijerno izdanje odabrali naš Zadar, grad sporta, grad košarke i svjetski poznatih sportaša. Vjerujem da ćemo u pet festivalskih dana vidjeti mnoge zanimljive filmove o vrhunskim sportskim karijerama koje nam mogu biti inspiracija u svakodnevnom životu i radu. Svim sudionicima i organizatorima želim da se ugodno osjećaju i otkriju sve ljepote našega grada i gostoljubivost njegovih građana. Dobrodošli u Zadar, najpoželjniju europsku destinaciju 2016.! – izjavio je Božidar Kalmeta, gradonačelnik grada Zadra.

Na konferenciji za medije koja se održala u Arsenalu Zadar sudjelovala je i najveća legenda zadarske košarke i dobitnik Državne nagrade za šport „Franjo Bučar” za životno djelo Giuseppe Pino Giergia. – Drago mi je što je Zadar dobio festival koji slavi i promiče sport. Pohvalio bih inicijativu za snimanje filma o zadarskoj košarci kojom se ne promovira samo ovaj sport, nego i težak i kontinuirani rad koji stoje iza vrhunskih rezultata. Svijet je zabilježio puno važnih sportskih događaja kroz formu filma i uistinu sam sretan što će se i Hrvatska priključiti tom trendu jer imamo puno toga za pokazati.
Projekcije filmova, panel-rasprave, dodjele nagrada i ostali popratni zabavni program održat će se na pet atraktivnih gradskih lokacija uključujući Falkensteiner Hotels & Residences Punta Skala, Hotel & Spa Iadera, Family Hotel Diadora, Arsenal Zadar i HNK Zadar. Direktor programa festivala Edvin Jurin istaknuo je nekoliko tema koje će biti podloga i struktura ovogodišnjeg, ali i budućih izdanja festivala High 5: – sportski marketing nekad i sad, sport u okviru socijalnih mreža, što je to sportski navijač i kako se prema njima odnosimo, vrijednosti sportskog brenda kao i vrijednosti Hrvatskog olimpijskog odbora, kako se one određuju i gdje zaostajemo u odnosu na svijet, samo su neke od tema koje će obilježiti zanimljive panel-rasprave. Sport nam donosi nove vrijednosti, a uz pomoć domaćih i stranih stručnjaka otvorit ćemo najvažnije teme te doći do konkretnih zaključaka.
Direktor filmskog festivala Marko Dragičević istaknuo je kako je za natjecateljski dio pristiglo već 13 prijava te dodao – U natjecateljskom dijelu predstavit ćemo međunarodnu selekciju filmova u kategorijama dugog, kratkog i biografskog dokumentarnog sportskog filma, sportskog namjenskog filma (reklame, reklamne kampanje) te u kategoriji za specijalna dostignuća u sportskoj produkciji, filmu i televiziji (uradak, emisija, događaj). Prijave su otvorene sve do 31. ožujka 2016. godine, a svi autori odabranih filmova bit će o tome obaviješteni najkasnije do 5. travnja 2016. godine.

Više u kategoriji: Kultura; Šport
Izvor i foto: grad-zadar.hr
D. Šabić, mag. nov.